5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Göbeklitepe'ye arkeolog çıkarması

Şanlıurfa'da neolitik çağa ait çeşitli tarihi eserlerin bulunduğu Göbeklitepe'de ki kazı alanında aralarında yabancı arkeologların da bulunduğu 50 kişilik bir grup incelemelerde bulundu.

Şanlıurfa'da Alman Arkeolog Claus Schmith Başkanlığı'nda yapılan kazılarda neolitik çağa ait çeşitli tarihi eserlerin bulunduğu Göbeklitepe'deki kazı alanı yabancı arkeologların da bulunduğu 50 kişilik bir grup tarafından incelendi. Arkeologlar kazı sorumlusu Alman Arkeolog Claus Schmith'ten yaptıkları kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Çukurova Üniversitesi'nin düzenlediği botanik çalıştayına katılan arkeolog ve biyologlar, 11 bin 500 yıl öncesine ait tarihi eserlerin bulunduğu Göbeklitepe kazılarını gezdi. Çukurova, Dicle ve Akdeniz Üniversitesi görevlilerinin yanı sıra, Almanya Suriye, Amerika ve Japonya'dan arkeolog ve biyologların yer aldığı yaklaşık 50 kişilik bilim adamı Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını inceledi. Burada yapılan kazılarda bulunan tarihi eserleri inceleyen yerli ve yabancı arkeologlar, Göbeklitepe hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Gezi sorumlusu Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yeşilkan, Çukurova Üniversitesi'nden botanik çalıştayı için bir araya gelen ve aralarında biyolog ve arkeologların da grup üyeleri, bitkinin evrime uğradığını, ziraatın ilk yapıldığı yer olarak söylenen Göbeklitepe ve Karacadağ bölgesinde inceleme ile araştırmalarda bulunmak amacıyla gezi yaptıklarını söyledi.

Göbeklitepe kazı sorumlusu Claus Schmith ise, "Botanikçiler Göbeklitep'eyi gezmeye geldi. Tarihte burası bir ziraat merkezi gibi görülüyor. Tarih için burası çok önemli onun için bölgede incelemeye geldiler" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 14:23:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?