7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Göbeklitepe'ye cam kubbe önerisi

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, Göbeklitepe kazı alanının Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için çalışmaların başlatılması gerektiğini söyledi. 

11 yıldan beri sürdürülen kazı çalışmalarında 4 tapınağın ortaya çıkarıldığı Göbeklitepe'nin, dünya kamuoyunun dikkatini çektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, "Dünyanın gözünün üzerinde olduğu bu alan, kazılar bittikten sonra büyük cam kubbelerle örtülerek olumsuz tabiat koşullarından korunmalı, ziyaretçilerin kazı alanına inmeleri kesinlikle önlenmeli. Ziyaretçiler için seyir terasları yada asma köprüler yapılmalı, kazı alanının çevresi arkeolojik park olarak düzenlenmelidir" dedi. 

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, bu eşsiz ören yerinin UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için, gerekli başvuruların yapılması gerektiğini bildirdi. Kürkçüoğlu, "Dünyanın dört bir yanından insanlar bu listede yer alan yerleri gezip görmek istemektedir. Dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin akınına uğrayan bu yerlerin ekonomilerinde çok büyük oranda pozitif gelişmeler olmaktadır" diye konuştu. Kürkçüoğlu, ayrıca Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın kurulmasını planladığı Göbeklitepe'yi Tanıtma Derneği ile ilgili çalışmalarında faydalı olacağını kaydetti. 

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, Şanlıurfa'da Göbeklitepe benzeri 3 ayrı kazı alanı daha belirlendiğini ifade ederek, "Geçtiğimiz yıllarda Şanlıurfa il sınırları içerisinde keşfedilen ve Göbekliktepe'de olduğu gibi T biçiminde steller içeren ve daha ilginç buluntuları içerisinde barındırması muhtemel olan Karahantepe, Hamzantepe ve Sefertepe neolitik çağ merkezlerinde araştırmalara ve kazı çalışmalarına başlanmalıdır" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2006 Salı 16:38:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?