5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Gübre eğitimi bilgilendirmesi yapıldı

GAP Torak-Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından tarım uzmanlarına yönelik gübre eğitimi konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı. 

GAP Torak-Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdulkadir Sürücü, gübre eğitimi ile ilgili olarak bir konuşma yaptı. Sürücü konuşmasında, "Kurumumuz GAP Bölgesi ile Malatya ve Elazığ illeri olmak üzere toplam 11 il'e hizmet vermektedir. Bölgenin en güçlü laboratuarına sahip olan Enstitümüz bu yıl alınan son teknoloji cihazlar ile ülke çapında sayılı bir laboratuar haline gelmiştir. Gübre analizleri konusunda Bakanlığımız tarafından yetkili laboratuar olarak görevlendirilmiş olup sorumlu olduğumuz illerden önemli miktarlarda numune gelmektedir. Çiftçinin örnek almada yaşadığı sıkıntılar ve sizlerin direk ilişkili olduğunuz üreticilerin sorunlarının giderilmesinde bu eğitimin önemli katkısı olacağını düşünmekteyiz" dedi. 

Tarımda esas amacın kültür arazilerinden mümkün olan en yüksek verimi ve kaliteli ürünü elde etmek olduğunu belirten Sürücü, "Bu amaca ulaşmak ise her şeyden önce toprakların verimliliklerini arttıracak bir dizi kültürel tedbirlerin alınması ile mümkündür. Bu kültürel tedbirler arasında gübrelemeyi ilk sırada sayabiliriz. Ancak, gübreleme yapmak en kaliteli ve yüksek verim gücüne ulaşabileceğimize işaret etmez. Kaliteli tohum kullanma, zamanında ve etkili bir toprak işleme, iyi bir tohum yatağı hazırlama ve zararlı etmenlerle etkili bir mücadele, en yüksek verimi elde etmenin olmazsa olmaz şartlarından biridir. Fakat etkili ve doğru bir gübreleme, sayılan faktörler arasında, tarımsal üretimin arttırılmasında en önemli paya sahip olan faktördür. Kültüre alınmamış topraklarda yetişen yabani bitkilerin hayat devrelerini tamamlamalarından sonra bulundukları yerlerde ölmeleri ve parçalanmalarıyla, yeniden yetiştikleri ortama dönmekte, böylece bu toprakların besin maddeleri kapsamında fazla bir değişiklik olmamaktadır. Kültür bitkileri tarafından topraktan kaldırılan yağmur ve sulama suları ve erozyon ile topraktan uzaklaşan bitki besin maddelerinin gübreleme ile toprağa ilavesi için öncelikle toprak analizlerinin yapılması gereklidir. Yapılan toprak analizlerinden doğru gübre tavsiyeleri yapabilmek için Türkiye toprakları hakkında genel bir bilgi sahibi olmak gerekir. Bu nedenle Bakanlığımız bölgemizdeki tarımsal potansiyelin geliştirmesi ve modern tekniklerin uygulanmasının yaygınlaşması için sektörde çalışan teknik elemanların eğitimin yapılmasının öncelikli olduğundan hareketle bu eğitimlerin düzenlenmesini gerekli görmektedir. Konusunda uzman arkadaşlarımız üç gün sürecek bu eğitimlerle yıllardan beri edindikleri tecrübelerini ve teknik bilgilerini sizlerle paylaşacaklardır. Bu eğitimin sonunda konu ile ilgili kitaplar dağıtılacak ve sertifika verilecektir. Burada eğitim alan arkadaşlarımızda kendi bölgelerindeki teknik elemanları eğiterek bu amacın gerçekleşmesine katkıda bulunacaklardır" diye konuştu. 

Enstitü Müdürü Dr. Abdulkadir Sürücü, farklı illerden gelerek bu seminere katılan teknik elemanlara ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 14:20:09
Güncelleme :23 Aralık 2008 Salı 16:56:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?