5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Gübrede fiyat artışı sorunu

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, tarımsal üretimin en önemli girdileri arasında yer alan gübredeki fiyat artışının bir türlü önlenemediğini söyledi.

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik düzenlediği basın toplantısında, son 4-5 yılda gübre fiyatlarının yüzde 120'nin üzerinde artış gösterdiğini belirtti. Melik, "2007 ve 2008 yılları içinde gübreye yapılan zamların ortalamasının yüzde 60- 65'i geçmiştir. Bu nedenle son 4-5 yılda gübre fiyatları yüzde 120'nin de üzerinde artış göstermiştir. Gübre fiyatlarının özellikle son aylarda düzenli bir şekilde artış göstermesinden dolayı yapılan zamlar üreticilerimizi büsbütün gübre kullanamaz duruma getirmiştir. Enflasyonda ve dövizde herhangi bir artışın olmadığı bu dönemlerde söz konusu zammı keyfi olarak görüyoruz" dedi.

Suni artışın önüne geçilmesi gerektiğini savunan Melik, "Artan gübre fiyatları nedeniyle üretim düşecek, dolayısıyla daha çok tarım ürününü ithal edilecektir. Daha fazla zaman kaybetmeden bu haksızlık ortadan kaldırılmalı ve suni fiyat artışının önüne geçilmelidir. Rekolte kaybı ve verimsizliğin önüne geçmek için mutlaka gübre kullanılmalıdır. Bilimsel araştırmalara göre gübre kullanımı verimi yüzde 20-80 oranında arttırıyor. Dolayısıyla bir yandan fiyat artışı öbür taraftan spekülatörlerin iş başında olması nedeniyle gübre bulamayan üretici, rekolte kaybı ve verimsizlikle karşı karşıya kalabiliyor. Bu da milli ekonomiye ciddi zarardır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2008 Salı 16:15:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
adil oğurlu IP: 78.166.90.xxx Tarih : 1.03.2008 16:51:14

teşekkür ediyoruz başkanım hiç olmasa gündeme getiroyrsunuz ama yılardır süyleniyor ama malesef sözde kaliyor bir türlü bu çiftçiye yüklenen yük her geçen yıl biraz daha kalite ve verimin düşürmesine en büyük etken olarak acısını çekiyoruz saygılarımla.