30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Gün, çiftçinin günü

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü, Ege ve Harran Üniversiteleri ile Uluslararası Potasyum Enstitüsü tarafından "Çiftçi Günü" düzenlendi.

Bitki besleme, gübreleme ve damla sulamanın ele alındığı "Çiftçi Günü’nde" konuşan Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, bölgede sulu tarım alanlarında gübrelemenin, istenilen düzeyde olduğunu ancak kuru tarım alanlarında bunun çok düşük seviyede kaldığını söyledi.

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü Atçılık Tesisleri’nde yapılan "Çiftçi Günü"ne bilim adamları ve çiftçiler katıldı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Okur, üniversitelerinin kuruluşunun 50. yıl dönümü sebebiyle bu tür etkinlikler düzenlediklerini kaydetti.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, bölgede sulu tarım, toprak ve gübreleme konularında problemlerin olduğunu bu konuda üniversite olarak bilimsel çalışmalar yaptıklarını ve çiftçileri aydınlatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Bitki besleme, gübreleme, damla sulama konularının ele alınacağı toplantının açılışında konuşan Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, 2005 yılı itibariyle Türkiye’de 18 milyon 329 bin hektar arazide kullanılan gübre miktarının yaklaşık 11 milyon ton olduğunu belirtti.

12 milyon dekar tarım arazisi bulunan Şanlıurfa’da 332 bin 356 dekar alanda sulu tarım yapıldığını vurgulayan Altun, "Gübre kullanımı ilimizde 2003 yılında 171 bin 754 ton, 2004 yılında ise 181 bin tondur. Dekara gübre tüketimi ortalama 16 kilogramdır. Sulum tarım çiftçileri gübre kullanımında tavsiye edilen rakamlara ulaşmıştır. Kuru tarımda gübre kullanımı çok düşük seviyededir. Son yıllarda gübre fiyatlarının artması, sübvansiyon son beş yıl içinde sabit kalması çiftçilerimizin alım gücünü düşürmüştür" dedi.

Toprağa atılacak gübre miktarını belirlemede en önemli faktörün toprak tahlilleri olduğunu vurgulayan Altun, bu amaçla Şanlıurfa’da bulunan gezici toprak tahlil laboratuarıyla çiftçilere hizmet vermeye çalıştıklarını söyledi.

Açılış konuşmalarından sonra Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden gelen bilim adamları ile Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü’nde görevli ziraat yüksek mühendisleri tarafından bitki besleme, gübreleme ve damla sulamanın önemleri anlatılmasına başlandı. Toplantı, bugün akşama kadar devam edecek.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2005 Perşembe 12:24:26
Güncelleme :14 Nisan 2005 Perşembe 13:58:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?