5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Güneş kavurmaya başladı

Şanlıurfa'da, güneşte 40 dereceye varan aşırı sıcaklar su ve elektrik tüketimini artırdı. Sıcaklar yüzünden elektrik sistemleri arızalandı.

Günlük elektrik tüketimi aşırı sıcaklar sebebiyle 1000 megawatt (MW) arttı. Sıcakların elektrik kesintisine neden olmasından dolayı endişe ediliyor. Yapılan açıklamalarda "Elektrik arzında sıkıntı olmayacak" denilse de yetkililer temkinli. Normal şartlarda günlük elektrik tüketiminin 25-26 bin MW olan Türkiye'de, aşırı sıcaklar nedeniyle son 10 gündür bu rakam 27 bin MW'ı aştı.

Ülke genelinde klimalara aşırı derecede yüklenilmesi tüketimi artıran en önemli faktör olarak gösteriliyor. Şanlıurfa'da hava sıcaklığının yaz aylarında güneşte 50 dereceyi bile bulduğunu belirten yetkililer, vatandaşların elektrik kullanımında tasarruflu olmaları gerektiğini söyledi. Hava sıcaklığının artmasıyla vatandaşların klima kullanarak elektriğe yüklendiğini belirten yetkililer, birçok evde bir yerine 2-3 klima çalıştırıldığını söyledi. Klimanın hem insan sağlığı hem de vatandaşın bütçesine ağır yük getirdiğini belirten yetkililer, klimanın daha düzenli kullanılması gerektiğini hatırlattı.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2009 Pazar 14:46:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?