5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Güneydoğu'da kalp hastalıkları

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok romatizmal kalp hastalığının görüldüğü ortaya çıktı.

Harran Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi tarafından yapılan araştırmada ekonomik durumu iyi olan ülkelerde neredeyse yok denecek kadar az olan romatizmal kalp hastalıklarının; bazı enfeksiyonlara gerekli hassasiyet gösterilmemesi, maddi olanaksızlık ve hastanın hekime ulaşmada yaşadığı güçlükler nedeniyle, bölgede halen en çok görülen hastalıklar arasında yer aldığı ortaya çıktı.

Yüksek tansiyon, obezite, sigara tüketimi ve kalıtsal etkenlerin romatizmal ve koroner kalp hastalıklarını tetiklediğini kaydeden uzmanlar, "Özellikle belli yaştan sonra vücudun kolesterol dengesinin iyi ayarlanması gerekiyor. Bölgemizde aşırı sigara tüketimi, yağdan zengin beslenme, sosyo-kültürel yapı ve enfeksiyon hastalıklarının önemsenmemesi gibi etkenler nedeniyle romatizmal kalp rahatsızlıkları, Türkiye ortalamasından 2 kat daha fazla görülüyor. Düzenli egzersiz, D vitamini yönünden zengin besinler ve deniz ürünlerinin tüketilmesiyle vücudun kolesterol seviyesi dengelenebilir" dedi.

Uzmanlar, kalp rahatsızlıklarından korunmak için hamilelik sürecinde ilaç kullanılmaması, dengeli beslenme, zararlı alışkanlıkların bırakılması, sürekli olarak doktora kontrole gidilmesi gerektiğini dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 10:20:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?