5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Haleplibahçe'de arkeolojik sondaj

Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, Haleplibahçe'de yapılan kazılarda 100 metrekarelik mozaiğin gün ışığına çıkarıldığını belirtti.


Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, Milattan Sonra 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Haleplibahçe Mozaiklerinde 'Savaşçı Amazon Kraliçelerinin resimlerinin dünyadaki ilk örneklerine rastlandığını söyledi. Haleplibahçe mozaiklerini, mozaik tekniği, sanatı ve 4 milimetre kare ile 1 milimetre kare ebadında Fırat Nehri'nin orijinal taşlarından yapılması ve benzeri özelliklerinden dolayı, dünyanın en kıymetli mozaiklerinden biri olarak tanımladığını ifade eden Yıldız, şunları söyledi; “Av sahnesi mozaiğinin kenar bordürlerinde, geometrik motifler, bitki desenleri, güvercin, kanatsız çocuk erosu, sincap, ördek, kaplan, keklik, ceylan ve tazı figürlerine yer verilmiştir. Mozaiği çevreleyen bordürün köşelerinde ise Urfa halkının 'Edessa Güzeli' diye adlandırdığı, genç kız maskına yer verilmiştir. Ayrıca mozaiğin genelinde doğadaki tüm renklerin kullanılması, aynı rengin farklı tonları kullanılarak verilen gölgelendirmeler, kısacası renklerin zenginliği, taşların küçüklüğü, üst seviyedeki sanatın mozaiklere resmedilmesi görenleri büyülemektedir. Ana sahnede dört amazon kraliçesi Hippolyte (Hipolite), Antiope, Melanippe (Melanipe) ve Pentehesileia (Pentesilya) savaşçı amazon kadınlarına özgü giysileriyle, tek göğüslü olarak at üstündeki av sahneleri tasvir edilip Grekçe isimlerine yer verilmiştir. Bu sahneler bugüne kadar rölyeflere resmedilmişti. Apollon ve Artemis Tapınağı, İzmir, Efes, Sinop, Samsun İli'ne bağlı Terme Çayı yanında kurulan Themiscyria gibi yerleşimler Amazon Kraliçeleri tarafından kurulmuştur.Yunan mitolojisinin en önemli unsuru olan Savaşçı Amazon Kraliçeleri Şanlıurfa'nın var olan kültürel mirasına katkı sağlayacaktır."


İl Kültür ve Turizm Müdür Selami Yıldız, Halepli Bahçede bulunan mozaiklerin 11 bin 500 yıl öncesine ait Göbeklitepe Tapınağı ve Balıklıgöl Heykeli gibi arkeoloji dünyasında ilgi ile izlenildiğini belirterek, "175 dönümlük alanın tamamında 10'ar metre aralıklarla sondaj çukuru kazılacaktır. Sondaj çalışmalarını başlattık. Yapılan sondajlarla alanın tamamında tarama yapılıp varsa diğer mozaikler de ortaya çıkarılacaktır. Çalışmalarımız Şanlıurfa Valiliğimizin sağladığı imkanlarıyla itina ile davam etmektedir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2007 Perşembe 11:00:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?