4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

Halfeti 'sakin şehir' adayı

Türkiye'de 8 üyeye çıkan ''sakin şehir'' ağına katılmak için Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi de başvurdu.

Kentlerin özgün kimliklerini koruyarak yaşam kalitesini artırmayı ve sürdürülebilir gelişmeyi öngören uluslararası ''cittaslow (sakin şehir)'' ağı, Türkiye'de genişlemeye devam ediyor. Türkiye'nin 2009 yılında Seferihisar'ın üyeliği ile tanıştığı ve aradan geçen sürede 8 üyeye çıkan ''sakin şehir'' ağına katılmak için Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi de başvurdu.

Halfeti'nin üyelik başvuru dosyası, ağ yapılanması çerçevesinde, ilk üye olarak Türkiye'nin ''Sakin Şehir Başkenti'' konumundaki Seferihisar Belediyesi'nce, ağın İtalya'daki merkezine teslim edildi.

 Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''sakin şehir'' felsefesini tanıttı ve Halfeti'nin adaylığını değerlendirdi. ''Sakin şehir'' ağının, dünyada yaşamın kolay olduğu kentlerin uluslararası birliği olarak tanımlanabileceğini ifade eden Soyer, ''sakin şehir'' projesinin, öncelikle yerelde kalkınma modeli olduğunu ve dünyada bu birliğe üye 150'den fazla kentin bulunduğunu belirtti.

Ağa üyelik için aday kentlerin, çevre, altyapı politikaları, kentsel kalite için teknolojiler ve tesisler, yerli üretimi korumak, misafirperverlik ve yerel mutfak kültürünü korumak ve desteklemek şeklinde belirlenen 7 ana başlıktaki 59 kriteri hayata geçirmeleri gerektiğini anlatan Soyer, ''Sakin şehir uzun bir yolculuk ve bu yolculuk hiç bitmiyor. O hedef doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' dedi.'

'SAKİN ŞEHİR'' KENTLERE DEĞER KAZANDIRIYOR

Tunç Soyer, ''sakin şehir'' olmanın, benimsenen anlayış, ortaya konulan hedeflerle kentlere artı değer kattığını söyledi.
Seferihisar'ın, ''Sakin şehir'' olmasının ardından dünyada çok güçlü bilinirlik kazandığına dikkati çeken Soyer, şöyle konuştu:
''Mal ve hizmet değeri konusunda ilçede ciddi bir yükseliş oldu. Seferihisar bir cennet ve dünyada daha çok tanınmaya başladı. Gelecek yıl 6-8 Haziran tarihleri arasında Cittaslow Genel Kurulu'na ev sahipliği yapacağız ve 150 belediye başkanını burada misafir edeceğiz. Birliğe katılmamız ile birlikte İngilizler daha çok geliyor. 2013'te çok sayıda Rus bekliyoruz. Avrupa'nın her yerinden çok gelen var. Sakin şehir, aslında bir turizm projesi değil, ama bu yerel kalkınma modeli, turizmi de olumlu etkiliyor. İnsanlar artık burada tatil geçirmek istiyor. Bu durum tüm sakin şehirler için geçerli.''

HALFETİ DOĞUDAN İLK ÜYE OLACAK

Soyer, ''sakin şehir'' ağına Seferihisar'dan sonra Gökçeada/Çanakkale, Vize/Kırklareli, Perşembe/Ordu Yenipazar/Aydın, Taraklı/Sakarya, Yalvaç/Isparta ve Akyaka/Muğla'nın katıldığını ve Türkiye'deki sakin şehir sayısının 8'e ulaştığını hatırlattı.

Son olarak Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinin adaylık dosyasını ağın İtalya'daki merkezine ulaştırdığını kaydeden Soyer, şunları söyledi:
''Halfeti çok heyecan verici. Sanıyorum önümüzdeki aylarda birliğe kabulü gerçekleşir. Böylece, Türkiye'nin doğusundan da bir kent birliğe katılmış olur. Halfeti, çok özel bir kent, sadece 13 ayrı tür 'kuş evi mimarisi'ne sahip. Her evin kendi kuş evi var ve farklı üsluplarla yapılmış. Muazzam bir hazine, olağanüstü tarihi miras, eşsiz doğa ile Halfeti'nin de sakin şehir olacağını düşünüyorum. Arkasından çok sayıda dünya güzeli kentimiz daha bu birliğe katılacaktır.''

 

AA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2012 Pazartesi 16:39:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?