5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Halfeti'de çıkan olaylarda 2 kişi öldü

Şanlıurfa'da Halfeti ilçesinde Öcalan'ın doğum gününü kutlamak için toplanan 500 kişilik grupla polis arasında çatışma çıktı. Gösteride 2 kişi öldü, 7 kişi yaralandı. Kimin attığı belli olmayan bir taşın isabet ettiği Mustafa Dağ ve Masum Karaoğlan hayatını kaybetti.

Öcalan’ın 60’ıncı doğum gününü kutlamak için, doğum yeri olan Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi’ne bağlı Ömerli Köyü’ne gitmek isteyen, aralarında DTP’li milletvekilleri ile belediye başkanlarının da bulunduğu 5 bin kişinin öne 20 kilometre kala kesildi ve köye gidişlerine izin verilmedi. Kalabalıktan ayrılıp tepeye çıkan yaklaşık 500 kişi, güvenlik önlemi alan jandarma ve polise taş ve molotofkokteyli atarak saldırdı. Güvenlik güçleri, kalabalığı tazyikli su ve biber gazı sıkarak durdurdu. DTP Milletvekili Ayla Akat Ata da tazyikli su sıkılan grup arasında kalınca tepki gösterdi.

Türkiye’nin çeşitli kentlerinden dün Halfeti İlçesi'nin Onbirnisan Beldesi girişindeki boş alana gelen ve burada kurulan çadırlarda geceleyen PKK sempatizanları, bugün aralarına DTP milletvekilleri İbrahim Binici, Ayla Akat Ata, Gülten Kışanak ve DTP’li bölge belediye başkanlarının da katılımıyla, Öcalan’ın 60’ıncı doğum günün kutlamak için Halfeti İlçesi’ne bağlı Ömerli Köyü’ne doğru araçlarla hareket etti.

Kalabalık, Ömerli Köyü’ne 20 kilometre kala, geçici güvenlik bölgesi ilan edilen bölgede güvenlik güçleri tarafından durduruldu. Saat 12.00 sıralarında araçlardan inen kalabalık, yaya olarak köye gitmek için yürümek isteyince engellendi. Kalabalık arasından ayrılan 500 kişilik grup, tepelik bölgelere çıkarak buradan asker ve polislerin üzerine taş ve molotofkokteyli attı. Güvenlik güçleri de tazyikli su ve biber gazı ile müdahale ederek, bir çoğunun yüzü bezle kapalı olan gruba müdahale etti. Kalabalık sık sık Türkçe ve Kürtçe olarak PKK ve Öcalan lehine slogan attı.

2 ÖLÜ VE 7 YARALI VAR

Gösteriler sırasında atılan taşlarla başından yaralanan ve Suruç İlçesi'nden Halfeti'ye geldiği anlaşılan 27 yaşındaki Mustafa Dağ adlı bir kişi kaldırıldığı Birecik Devlet Hastanesi'nde kurtarılamadı. Gösterilerde Masum Karaoğlan da hayatını kaybetti.Olaylarda 20 yaşındaki Ramazan Kurnaz'ın da ağır yaralandığı bildirildi.

HASTANE ÖNÜNDE GERGİNLİK

Mustafa Dağ'ın cesedinin bulunduğu, ağır yaralanan 20 yaşındaki Ramazan Durmaz'ın da ameliyat edildiği Birecik Devlet Hastanesi'nin önünde yaklaşık 300 kişi toplandı.

Güvenlik önlemi alarak hastaneye kimseyi sokmayan polis, içeri girmek isteyen DTP'li Milletvekili Ayla Akat Ata'ya da izin vermedi. Ata, "Beni nasıl içeri almazsınız?" diyerek polisle tartıştı. Bunun üzerine ölen kişi ile yaralanın yakınları olduğu belirtilen kalabalık polislere taş ve meyve sandıklarıyla saldırdı. Polis, aralarında milletvekilinin de bulunduğu kalabalığa cop ve biber gazıyla müdahale etti. Milletvekilinin yanındaki kişileri de coplayan polis, kalabalığı güçlükle dağıttı.

Bu sırada kimliği açıklanmayan bir polis memuru yaralandı. Yaralı polis, aynı hastanede tedaviye alındı.

 MİLLETVEKİLİNE TAZYİKLİ SU

Güvenlik bölgesinde bekletilen ve aralarında DTP Milletvekili Ayla Akat Ata’nın da bulunduğu 150 kişilik grup yürümek isteyince, polis panzerle üzerlerine tazyikli su sıktı. Milletvekili de tazyikli su altında kalınca sırılsıklam oldu.

Biber gazından da gözleri etkilenen Ayla Akat Ata tepki gösterdi, güvenlik güçleri, bir süre daha su sıkmaya devam etti. Bu arada zaman zaman polise taş atan tepelikteki kalabalık, yere yan yana oturup Apo ve PKK yazısı oluşturdu.

Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ata Kalkan, Şanlıurfa İl Jandarma Komutanı Albay Şükrü Cumhur, İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar da güvenlik bölgesinde olayların kontrol altına alınmasıyla ilgili çalışmaları koordine etti.

MİLLETVEKİLLERİ VALİYLE GÖRÜŞTÜ

Göstericiler arasında bulunan DTP'li milletvekilleri daha sonra saat 14.00 sıralarında Vali Yusuf Yavaşcan ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ata Kalkan ile bir süre görüştüler.

Görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapmayan milletvekillerinden İbrahim Binici, megafonla taş atan göstericileri durdurmak için Türkçe ve Kürtçe anonslar yaptı. Ancak göstericiler eylemlerini sürdürdü.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 23:25:36
Güncelleme :4 Nisan 2009 Cumartesi 23:34:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?