5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Hamallar eylemde!

Şanlıurfa Zahireciler Borsası'nda çalıştıkları iş yerlerinden emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten bir grup hamal, iş bırakma eylemi yaptı. Zaman zaman birbirleriyle tartışan hamalları yine başka arkadaşları sakinleştirdi.

Akçakale yolu üzerindeki Zahireciler Borsası'nın bahçesinde toplanan yaklaşık 500 kişilik hamal, borsa yetkilileriyle görüşme istedi. Aralarından seçtikleri bir kaç kişinin Zahireciler Borsası Dernek Başkanlığı'ndaki görevlilerle yaptığı görüşmenin ardından fiyatlarda uzun süredir artış olmadığını öğrenen bazı hamallar, duruma tepki gösterdi. Birbirleriyle tartışarak fiyata tepki gösteren hamallar, "Geçmiş yıllarda ton başına 90 kuruş alıyorduk. Sonra 10 kuruş artırarak 1 TL yapıldı. Kamyondaki hububatı 1 TL'ye indirip 1,5 TL'ye yükleme yapıyoruz. Bu yıl için halen zam yapılmadı. İlçelerde bile 3-4 TL'ye hamallar çalışıyor. Bu adaletsizliğin ortadan kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

Ücretlere zam yapılana kadar çalışmama kararı alan hamallar, Zahireciler Borsası'nın bahçesinde bir süre bekledi. Bu nedenle birçok zahireci, nakliye işlerinde çalıştıracak işçi bulamadı. Hamallar adına gazetecilere açıklama yapan Hızır Sarıyıldız, 1 ton ürünü yüklemek için 1,5 TL hamallık ücreti aldıklarını belirtti. Bu fiyatın çevre il ve ilçelerde 3-4 TL civarında olduğunu iddia eden Sarıyıldız, "Bir kamyon üründen 15 TL kazanıyoruz. Bir çok arkadaşımız iş kazası yapıyor. Sağlık güvencemiz yok. Yaralanan arkadaşlarımız oluyor. İş göremeyen arkadaşlara aramızda toplanan paralarla yardım ediyoruz. Fiyatlar artırılmayıncaya kadar işe çıkmayacağız" diye konuştu.

İşe çıkmayan hamalları ikna etmek için çaba sarf eden Zahireciler Borsası Başkanı Mustafa Ertürk, bir veya iki hafta içerisinde fiyat artışına gidileceğini ve görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

Oturma eylemlerini sürdüren hamallar, işe çıkmama kararlarını sürdüreceklerini belirtti. Hamalların eyleme gitmesinin adından Zahireciler Borsası'nda yüzlerce kamyon üzerindeki arpa ve buğday yüküyle beklerken, iş yeri sahipleri de işçi bulamamaktan yakındı.

iha
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 13:38:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?