5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Hamam takunyaları süs olarak kaldı

Şanlıurfa'da bir zamanlar hamamlarda, evlerde ve bir çok yerlerde kullanılan takunyalar, şimdilerde çağın teknolojisine yenik düşerek süs eşyası oldu.

Şanlıurfa marangozlar çarşısında bir kaç esnafın yaptığı takunyalar artık süs eşyası oldu. Şanlıurfalı marangozlar, takunyaların tahtadan yapılan üzeri yakma, gümüş telkari işlemeli, sade veya altın-inci işlemeli türleri bulunan rahat bir ayakkabı modeli olduğunu söylüyor.

Takunyaların bir zamanlar hamamların vazgeçilmezi olduğunu belirten marangozlar, "Genellikle yeni evli kadınların hamamda giydikleri bir ayakkabıdır. Şanlıurfa'da bütün avlulu evlerde ve çamaşır yıkayan kadınlar, camide abdest alanlar takunya giyerlerdi. Yıllar geçtikçe her şeyde olduğu gibi takunyalarda teknolojiye yenik düştü. Her gün yeni model terlikler çıkıyor. Yeni nesil genellikle takunyaları tercih etmiyor. Oysa ayak sağlığı için çok idealdir. Takunya kullanan bir kişinin ayağında ağrı ve mantar oluşmaz. Bazen turistler gelip bizden takunya alıyor, onlarda bunları şark köşelerinde süs eşyası olarak koyuyor. Bir çift takunyayı 5 YTL'ye satmamıza rağmen alıcı bulamıyoruz. Bundan sonra ancak olsa olsa süs eşyası olur" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 13:04:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?