5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Harçlıkları için nazarlık satıyorlar

Harran ilçesindeki kız çocukları, cep harçlıklarını evde hazırladıkları nazarlıkları satarak çıkarıyor.

Kırsal alanlarda ve yazın yetişen nazarlıkları ilk olarak tane tane toplayan kız çocukları, daha sonra da evlerde şekillendiriyor.

Baş tarafına değişik desen ve şekiller verilen nazarlıklar, alt tarafına püsküller eklenerek hazırlanıyor. Beğenilmesi ve ilgi çekmesi için renkli bezlerle süslenen nazarlıklar hafta sonu Harran harabelerini gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlere satılıyor. Minik kızlar, tanesini 1 ile 2 YTL'den sattıkları nazarlıklar sayesinde okul harçlıklarını çıkarıyor.

Nazarlık yapımını anlatan Harranlı Halime Yıldız, "Yaz aylarında nazarlıkları satarak cep harçlığımızı çıkarıyoruz. Annem ve kız kardeşlerimin yardımı ile nazarlıkları hazırlıyoruz. Ancak öncelikle daneleri toplayıp eve götürüyoruz. Daha sonra çıtadan üçgen çatıyoruz. Sonra renkli bezlerle sarıyoruz, daha sonra da üçgenin altına taneleri boncuk gibi alt alta iliştirerek gerdanlık yapıyoruz. Gerdanlık tanelerinin arasına renkli ve alımlı bez parçaları monte ediyoruz. Renkli bezler nazarlığın en önemli aksesuarlarındandır. Ben bu işi üç yıldır yapıyorum. Hafta içi hazırladığım nazarlıkları, Harran harabelerini hafta sonu görmeye gelen yerli ve yabancı turistlere tanesini 1 ile 2 YTL arasında satarak cep harçlığımı çıkarıyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 12:28:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?