5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Harran betondan kurtulacak

Şanlıurfa'nın 11 bin 500 yıllık tarihi dokuya sahip ilçesi Harran ilçesinde SİT alanında bulunan kaçak beton evlerin yıkılması için bir ay ek süre verildi.

Son 1 yıl içerisinde önü alınamayan betonlaşma ve kaçak yapılar, tarihi ve turistik Harran dokusunu yok ediyor. Harran ilçesinde kaçak yapılaşma ve betonlaşmanın acilen durdurulması ve şehrin korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığı da harekete geçti. Basında Harran'ın betonlaştığını duyan Kültür ve turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa temasları sırasında kaçak beton yapı yapan şahıslar hakkında kanuni işlem yapıldığını ve konunun takipçisi olacağını söylemişti.

Özellikle Harran'ın simgesi durumundaki kümbet evlerin tek tek yıkılıp yerine beton evlerin yapılması, tarihi ve turistik Harran ilçesini tanınmaz hale getiriyor. M.Ö. 5 bin yıl önce yapılan ve 4 bin yıldır Harran adı ile anılan ilçe, bir dönem ilme, keşiflere ve buluşlara beşiklik etti. Şeyh Hayati Harran-i, İbn-i Teymiye, Cabir Bin Hayan ve devrin en ünlü matematikçisi ve o dönemde dünya ile ay arasındaki mesafeyi doğru hesaplayan Sabit Bin Kura ve atom bombasının ilk keşfini yapan İbn-i Battan gibi önemli isimlerin yaşadığı ilçedeki tarihi doku, kaçak ve bilinçsiz yapılaşma nedeniyle yok oluyor.

Harran ilçesinde yapılan kaçak yapılar sahipleri tarafından tek tek yıkılırken, kalan kaçak binaların yıkımı için ise 1 ay süre verildiği bildirildi. Harran ilçesinin bir kültür şehri olduğunu bu vesileyle korunması gerektiğini hatırlatan Harran ilçesinin çiçeği burnundaki yeni Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, "Bizler yeni dönemde Harran'ın tarihi dokusunu korumak için üzerimize düşeni yapacağız. Harran'daki betonlaşma daha önceki dönemlerde yapılan yapılaşmalardır. Bizler kendi dönemimizde bu yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz. Harran bir kültür şehridir. Bizler Harran'ı bir kültür şehri olarak ayağa kaldırmak istiyoruz, hedefimiz budur. Kaçak yapıların yıkılması için bu işin takipçisi olacağız" dedi.

Kaçak yapılarla ilgili yasal sürecin başlatıldığını kaydeden Özyavuz, "Şuanda kaçak yapılar hakkında yargı süreci başlamıştır. Bu süreç bitiminde yargı sonucu yıkılmasına karar verilenler yıkılır, diğerleri ise turizme kazandırılarak ayakta tutulmaya çalışılacaktır" diye konuştu.

Bu arada, Şanlıurfa ziyareti sırasında SİT alanı içerisinde kaçak yapı yapanlara da seslenen Bakan Günay, tarihi dokuya kimsenin zarar vermesine izin vermeyeceklerini söylemişti.

iha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 11:05:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?