5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Harran çiftçisi yer fıstığını deniyor

Harran ovası çiftçisi, farklı ve ikinci ürün alternatiflerinden yer fıstığı denemesini yapıyor.

Harranlı çiftçiler yer fıstığı bitkisinin pamuğa nazaran daha karlı bir ürün olduğunu ifade ettiler. Pamuğun çok zahmetli bir iş olduğunu, yağmura kalınca da pamuk fiyatında ciddi düşüşler yaşandığını ve toplama için işçi bulmada çok zorlandıklarını ifade eden çiftçiler, bundan böyle pamuk yerine yer fıstığı ekeceklerini söylediler.

Harran ilçesine bağlı Damlasu Köyü çiftçilerinden Haçim Çiftçi, yır fıstığının bölgede yayılması için gayret sarf edeceğini belirtti.

Çiftçi, "Bu işi Osmaniye'de öğrendim. Önce Damlasu köyünde iki dönüm üzerinde deneme yaptım. Çok olumlu sonuç aldım. Bir dönüm tarladan 600 kilogram aldım. 600 kilogram fıstığı bin 20 YTL'ye satıyorum. Sonra işi büyütmek için bir kaç çiftçi arkadaşla anlaşarak Osmaniye'den gidip tohum getirdik. Bu sene birkaç arkadaşla birlikte 2 bin dönüm yer fıstığı ektik. Ben sadece 400 dönüm ektim. 10 gün sonra biçimini yapacağız. Yer fıstığının çok avantajı var. Bir dönüm yer fıstığından 600 kilogram kaldırıyorsunuz. Pamuğun bir dönümünden 400 kilogram kaldırdığınızı düşünün. Bunu 700 YTL'den çarptığımızda dönümde 280 YTL kazanıyorsunuz. Oysaki fıstıkta öyle değil. Bölge çiftçisine sesleniyorum. Artık pamuktan ve onun işkencesinden vazgeçin. Pamuk rezillikten başka bir şey değildir. Yer fıstığı ekimine yönelmelerini tavsiye ediyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 10:40:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?