5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Harran kanalizasyona kavuşuyor

Dünyanın ilk üniversitesinin kalıntılarının olduğu Harran, sonunda kanalizasyona da kavuşuyor! 1980’de ilçe olan 9 bin 866 nüfuslu Harran, 16 Aralık’ta yapılacak ihalenin ardından ‘fosseptik’ dönemini kapatacak


Tarihi Milattan Önce 2 bin yılına dayanan ve dünyanın ilk üniversitesine ev sahipliği yaptığı sanılan Harran ilçesi, ilk kez kanalizasyonla tanışacak. 1980’de ilçe olan ve bugün nüfusu 9 bin 866’ya ulaşan Harran, 16 Aralık’ta yapılacak ihaleyle kanalizasyona kavuşacak.
Tarihi ve kültürel dokusunun yanı sıra kendine özgü kümbet evleriyle önemli bir turizm merkezi konumundaki Harran’da, fosseptik çukuru dönemi, önümüzdeki günlerde yapılacak kanalizasyon ihalesiyle sona erecek. Çoğunluğu birinci derece sit alanı olan ilçede, yıllardır kanalizasyon şebekesi bulunmaması nedeniyle yapılan ihale Harran adına ‘milat’ sayılırken, Belediye Başkanı AKP’li İbrahim Özyavuz, “Harran’ın tarihinde bir ilki başarıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

12.5 milyon YTL
Kanalizasyonun 12.5 milyon YTL’ye mal olacağını, bu paranın yüzde 75’inin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle hibe olarak alınacağını belirten Özyavuz, şöyle konuştu:
“Tarihinde ilk kez Harran’a, 43.5 kilometre kanalizasyon şebekesi yapılıyor. Bizim hesabımıza göre belediye geliriyle bu hizmet ancak 17 yıllık gelirle yapılıyordu. Yani personel maaşı bile ödemeden, bu hizmeti 17 yılda ancak yapabiliyorduk. Fakat başbakanımızın Harran’a verdiği önem ve büyük desteğiyle şebeke ihalesi 16 Aralık’ta yapılacak. Bu maliyetin yüzde 75’ini hibe olarak alıp, yüzde 25’ini de üç yıl ödemesiz 15 yıl taksitle geri ödeyeceğiz.”


Özyavuz, kanalizasyon şebekesinin sit alanının çevresinden geçeceğini ve tarihi mirasın da korunacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz 1460 nüfuslu bir köy iken ilçe olduk. Şu anda 10 bin nüfusa ulaştık, dolayısıyla ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Kanalizasyon bu açıdan da çok önemliydi. 15 yıldır belediye başkanlığını yaptığım Harran’da, belediyecilik adına bu hizmete imza attığım için çok mutluyum. Kanalizasyon şebekesi ana arterlerin yanı sıra sit alanı çevresinden de geçecek. Çünkü Harran’ı ilerde turizm merkezi olarak görüyoruz. Atıkların temizlenmesi açısından tüm alanların çevresinden şebekelerimizi geçirdik.”

Radikal
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2008 Pazar 01:23:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?