5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Harran Ovası muz ve elma için uygun

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yaptırılan ve Türkiye'nin en büyük barajı olma özelliği taşıyan Atatürk Barajı'na 85 kilometre uzaklıkta bulunan Harran Ovası'nda ve Tektek Dağları'nın muz ve elma yetiştirmeye elverişli topraklara sahip olduğu bildirildi.

Şanlıurfa'nın Tektek Dağları eteklerinde 3.5 milyon fıstık ağacı olduğunu belirten Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü yetkilileri, Tektek Dağları'nın yanı sıra Harran'da da bodur elma çeşidini yetiştirme çalışmalarına geçtiğimiz yıllarda başladıklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını söylediler. Yetkililer, geçtiğimiz yıllarda Tektek Dağları ve Harran Ovası'nda 18 çeşit bodur elma çalışması yaptıklarını ve bir kısmından verim aldıklarını belirterek, "Tektek Dağları ve Harran Ovası'nda 18 çeşit bodur elma dikildi. Dikilen elmalardan verim aldık. Tektek Dağları'nda dikilen bazı çeşit ağaçlardan 2-3 kilo verim alındı. Retstar, ahsen ve retcif çeşitleri olmak üzere toplam 18 çeşidimiz mevcut. 18 çeşitten 6'şar ağaç diktik. Hangisinden iyi verim alındı mı çiftçilere önereceğiz" dediler.

Bir zamanlar suya hasret kalan Harran Ovası'nda daha önce de muz ekim denemesi yapıldığını belirten yetkililer, olumsuz sonuç aldıklarını ve çiftçilerin muz ekmediğini söyledi. Yetkililer, muzdan sonra elmanın yetişmesinin Harran çiftçisini sevindirdiğini ancak, her nedense meyveciliğe yönelmediğini kaydettiler.

.
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2008 Perşembe 13:08:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?