30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Harran Ovası'nı bekleyen büyük tehlike

Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında yaptırılan Atatürk Barajı’ndan getirilen suyla 1995 yılında suya kavuşan Harran Ovası’nda bilinçsiz sulama yüzünden suni ırmaklar oluştu.

Yapılan araştırmalara göre bölgede saniye 18 metreküp su verimli topraklarla birlikte Suriye’ye gidiyor.

1 milyan 200 bin hektar sulanabilir tarım arazisine sahip olan Şanlıurfa’da 300 bin hektarlık alan sulu tarım imkanına kavuşurken, bölgede başlayan çoraklaşma tehlikesi giderek büyüyor.

 Atatürk Barajı’ndan getirilen suyla suya kavuşan Harran Ovası’nda bilinçsiz sulama ovanın geleceğini tehdit ediyor. 1995 yılından beri yapılan aşırı sulama yüzünden yeraltı suları hızla yükselen Harran Ovası’nda çözüm için açılan drenaj kanalları adeta bölgede birer küçük ırmaklara dönüştü.

Yeraltındaki suyun çekilmesi amacıyla açılan drenaj kanallarıyla birlikte Harran’ın verimli toprağı da Suriye’ye akıp gidiyor. Yapılan araştırmalara göre bölgede aşırı ve bilinçsiz sulama yüzünden saniyede 18 metreküp su drenaj kanallarıyla Suriye’ye gidiyor.

Şanlıurfa’nın rakımının 550 metre, Akçakale ve Harran bölgelerinin ise 350 metre olduğunu sınıra yaklaştıkça rakımın düştüğünü belirten Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, "Bölgede başlayan sulama sebebiyle mevcut arazi yapısı itibariyle akan sular Harran Ovası’nın belirli bölümünde birikiyor. Sağlıklı drenaj kanalları olmadığı için biriken suyla birlikte yeraltı suları da yükseliyor" dedi.

Bölgeden asıl hatanın sağlıklı drenaj kanalları yapılmadan, çiftçinin eğitilmeden en ilkel sulama şeklinin salma sulamanın Harran’da kullanılması olduğunu kaydeden Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, çiftçileri de aşırı sulamadan vazgeçmeleri konusunda uyardı. Altun, "Fazla su nasıl insan bedeninde toksik etki yapıyorsa, toprakta da tuzlaşmaya yol açıyor. Ne kadar su o kadar ürün değil, suyu yeteri kadar toprağın ihtiyacı kadar kullanın. Fazlası hem toprağa hem de milli ekonomiye büyük zarardır" diye konuştu.

Harran Ovası’nda 15 bin hektar arazide çoraklaşmanın büyüdüğünü belirten Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ise, yaklaşık 35 bin hektar alanın da tehlikeyle karşı karşıya olduğunu kaydetti. Ovada sağlıklı drenaj kanalları açılması gerektiğini ifade eden Çullu, fakülte olarak tuzlulaşmayı ve çoraklaşmayı önleyici ürün deseni üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2005 Çarşamba 14:35:28
Güncelleme :8 Nisan 2005 Cuma 17:20:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?