2
Mayıs
2024
Perşembe
ŞANLIURFA

Harran Üniversitesi'nden dünya çapında bir buluş

Harran Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Klinik Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özcan Erel, 3 yıllık bir çalışma sonucunda tıp, ziraat, gıda ve kozmetik sanayinde kullanılacak olan ’’Yeni Nesil Toplam Antioksidan Kapasite Ölçüm Kiti’’ icat etti. Doç. Dr. Erel, 3 yıl, 2 bin saat çalışarak bu kiti ortaya çıkardığını belirterek, kitin vücudun toplam antioksidan direncinin ölçümüne yaradığını söyledi.

Yeni Nesil Antioksidan Kapasite Ölçüm Kiti’nin, mevcut patentli kitten bin kat daha ucuz ve bozulmalara karşı daha dayanıklı ve ölçüm aralığının daha geniş olduğu bildirildi. Doç. Dr. Özcan Erel’in geliştirdiği kit, Kanada’daki Clinical Biochemistry dergisinde de yayınlandı. Otomatik bir alete bağlı çalışan test, çok kapsamlı kullanım potansiyeline sahip. Tıp alanında kullanıldığında vücudun savunma sisteminin kanser, damar sertliği ve yaşlanmaya karşı direncini de ölçüyor. Ziraat ve gıda teknolojisinde ise sebzelerin, meyve sularının ve içeceklerin C vitamini ve benzer polifenollerin toplam antioksidatif aktivitesini belirleme imkanı sağladı belirtildi.

HÜ Tıp Fakültesi Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Özcan Erel, "3 yıldır aktif olarak 2 bin saat mesai harcadım. Buluşum dünyanın saygın dergilerinden birinde yayınlandı ve oldukça geniş ilgi çekti. Geliştirilen bu teknik tıpta damar sertliği, kanser, romatizma ve katarakt yaşlanma gibi bozukluklara karşı vücudun toplam antioksidan direncini ölçmede kullanılır. Tıpın dışında ziraat alanında bitkilerin kaliteli yetiştirilmesinde, gıda sektöründe içeceklerinde, kozmetik sanayinde geniş kullanım alanı bulunmaktadır. Tıptaki bozuklukların sebeplerinden bir tanesi serbest radikal hastalıklardır. Çevre kirliliği ve sigara enfeksiyon gibi nedenlerden oluşan bu serbest radikallara karşı vücudun toplam direncini, toplam antioksidan aktivitesini ölçen bir yöntemdir. Bu yöntem dünyada daha önce patentli bir kit vardı ve oldukça pahalı, kullanım süresi kısaydı. Bunun için kullanım alanı bulamamaktaydı. Bizim geliştirdiğimiz kiti, bin kat ucuza mal ettik. 100 kat daha geniş bir kullanım süresine sahip. Daha geniş marjlarda ölçüm yapılabilmektedir" dedi.

George Wasingtion Üniversitesi Tıp Merkezi’nden tetkikin kullanılması ile ilgili bir teklifin geldiğini ifade eden Doç. Dr. Özcan Erel, "Makalemiz internette yayına girdikten sonra birçok yerden mailler geldi. İlgimizi çekelerden bir tanesi olan George Wasingtion Üniversitesi Tıp Merkezi de bizim tekniğimizi kurmak istediklerini belirtmesidir. Hastanemizde bu kiti rutin olarak kullanıyoruz. Türkiye’de ilk Harran Üniversitesi’nde keşfedildi. Biz de 10 dakika gibi bir zamanda ve her gün sonuç alınırken, İngiltere’de ise haftada 2 günde yapılmaktadır" diye konuştu.

ŞANLIURFA-(İHA)
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2004 Cumartesi 14:19:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?