5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Harran Üniversitsi'nde yeni akademik yıl

Harran Üniversitesi'nin 2007-2008 akademik yılı, düzenlenen törenle başladı.


Osmanbey Kampüsünde gerçekleştirilen törene Vali Vekili Abdülmuttalip Akdemir, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mustafa Kuş, Demokratik Toplum Partisi Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ile üniversite öğrencileri ve öğretim görevlileri katıldı.


Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Halil Mutlu, 9 binin üzerinde öğrencinin öğrenim gördüğü Harran Üniversitesinde 842 akademik görevli, 668 idari personelin görev yaptığını söyledi. Yeni eğitim ve öğretim döneminde ilin sorunlarıyla ilgili faydalı çalışmalar yapmak istediklerini ifade eden Mutlu, "Tüm sorunları bilimim ve aklın ışığında çözmek istiyoruz. Şanlıurfa uzun yıllar önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Şanlıurfa Harran Üniversitesi dünyanın sayılı üniversiteleriyle yarışacak düzeye ulaşması için herkesin çaba göstermesi gerekiyor" dedi.


Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, törende dil devriminin 75.yılında Türkçe konulu bir ders verdi. Dünyada en çok konuşulan dilin Çince olduğunu, ifade eden Akalın, Türkçe ve lehçelerinin ise 220 milyon insan tarafından konuşulduğunu dile getirdi.


Almanlar tarafından araştırmada dilini en çabuk öğrenen insanların Türk çocukları olduğu sonucuna ulaşıldığını belirten Akalın, "Gelişmeye en açık dillerden biri Türkçe'dir. Fakat kamuoyunda Türkçe ile bilim ve felsefe yapılmaz gibi bir düşünce vardır. Ama bin yıl önce yazılan ve Türkçe'nin ilk sözlüğü konumundaki Divani Lüğat-ül Türk isimli kitapta 8 bin 500 sözcük bulunuyor. Türkçe'de en fazla akraba, renk ve yemek isimlerine sahiptir. Çünkü bir toplum neyle daha çok ilgilenirse sözcük varlığı o derece zengin olur. Türkçe diğer dilleri etkileyebilecek bir kapasitedir" diye konuştu.


Daha sonra profesör, doçent ve yardımcı doçentliğe yükselen 62 öğretim görevlisine Rektör Mutlu tarafından binişleri giydirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 18:53:42
Güncelleme :24 Eylül 2007 Pazartesi 18:54:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?