5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Harran ve Akçakale'de erozyon tehditi

Harran ve Akçakale Ovası'nda, yoğun pamuk tarımı ile birlikte bilinçsiz sulama ve tarım yöntemlerinin uygulanması sonucu taban suyunun yükselmesi, tuzlanma, erozyon gibi problemlerin her geçen yıl büyüdüğü bildirildi.

Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, alınan tedbirlere ek olarak bölgede ağaç dikilmesinin de faydalı olacağını söyledi. Aşırı sulama ile birlikte taban suyu seviyeleri, ovanın güneyi başta olmak üzere toprak yüzeyinde aşırı derecede görülmeye başlandı. Akçakale ilçesinde 3 bin 400 hektar tuzlu, 6 bin 700 hektar da aşırı sulak alan bulunurken ayrıca 20 bin hektar alan da ikinci ve üçüncü sınıf tuzlanma tehdidiyle karşı karşıya. Bilinçsiz sulama ve yetersiz tesviye nedeniyle günde 450 ton toprak erozyon yoluyla kaybediliyor.

Şanlıurfa'nın verimli Harran Ovası'nı tehdit eden tuzlanma, erozyon ve taban suyunun yükselmesini engellemek için bölgede başlatılan çalışmalar sürüyor. Drenaj çalışmalarının yapıldığı arazide ayrıca çiftçiler de aşırı sulama konusunda uyarılıyor.

Harran Ovası'nın Akçakale Bölümü'nde yaşanan olumsuzluklarla ilgili bir çalışma yapan yetkililer, alınan tedbirlere ek olarak bölgede ağaç dikilmesinin de faydalı olacağını söyledi.

Yetkililer, tehlikenin olduğu arazide yapılacak teknik çalışmaların yanı sıra tuzlanma problemine karşı en iyi çözümün, tuza ve soğuğa dayanıklı okaliptüs, Fırat kavağı, ılgın, zeytin, iğde gibi ağaçların tarla kenarlarına dikilmesi olduğunu belirtti.

Aşırı sulama sonucu biriken suyun buharlaşmasıyla oluşan tuzlanma probleminde, dikilen ağaçlarla hem fazla suyun değerlendirileceğini, hem de toprağın kalitesinin bozulmasının önleneceğini ifade eden yetkililer, tuzlanmada ve suyun buharlaşmasında Suriye üzerinden gelen kurutucu sıcak çöl rüzgarlarının etkisi olduğu söyledi. Bu çöl rüzgarlarının olumsuz etkisini gidermek için koruyucu rüzgar perdeleri oluşturularak şeritler halinde ağaçlandırma yapılması gerektiğine vurgu yapan yetkililer, şu görüşleri dile getirdiler:

"Tuzlanma problemine engel olacak başka bir ormancılık çalışması da şudur; ekonomik gelir elde etmek ve değişik ürün deseni oluşturma ile toprağın yapısının bozulmasını önleyecek ağaçlarla plantasyonlar veya bahçeler kurulmasıdır. Bu tür çalışmalar son yıllarda Avrupa ülkelerinde yaygınlık kazanmış olup adına tree-farm (ağaç tarımı) denmektedir. Bu konuda Şanlıurfa için önereceğim ağaç türleri; kavak, badem, zeytin, okaliptüs, ceviz ve akasyadır. Yapılan ağaçlandırmalar sonucu oluşacak küçük orman parçacıklarında çeşitli kuşlar ve böcekler doğal bir yaşamı oluşturacaktır. Bu kuşlar ve böceklerin tarım arazilerinde yapacağı mücadele, çiftçiler için hem ekonomik fayda sağlayacak, hem de bugün ileri çağdaş ülkelerde tercih edilen ekolojik tarım konusunda da bir ön adım atılmış olacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 10:15:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?