5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Harran'da "Ana Kız Okuldayız" töreni

2008 yılının Haziran ayında başlayan "Ana Kız Okuldayız" kampanyası Harran ilçesinde düzenlenen final töreni ile sona erdi.

Sabahın erken saatlerinde Harran Yatılı İlköğretim Bölge Okulunu dolduran Harranlı kadınlar ve erkekler yöresel kıyafetleriyle adeta bir renk cümbüşü oluşturdular. Kadın kursiyerler Vali Yusuf Yavaşcan ve eşinin tören alanına girişi sırasında zılgıtlarla karşılarken, erkeklerde halay çekti.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde tüm Türkiye'de başlatılan Ana Kız Okuldayız Kampanyası Şanlıurfa'da sezon finali ile sona ererken, Şanlıurfa kent merkezi ve ilçelerinin yanı sıra köy ve mezralarda binlerce okuma yazma bilmeyen erkek ve kadın okuma yazma öğrenerek, okuma yazma öğrenmenin mutluluğunu yaşadılar.

Harran Yatılı Bölge İlköğretim Okulunda düzenlenen törene Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan ve eşi Ayla Yavaşcan, İlçe Kaymakamları ve eşleri, İl Milli Eğitim Müdürü Hanifi Şahin, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Köy muhtarları, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürleri ile köy ve mezralardan gelen çok sayıda öğretmen ve kursiyer katıldı. Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan okula girişi sırasında Harranlı kadınlar Vali ve eşi Ayla Yavaşcan'ı zılgıtlarla karşıladılar. Vali Yusuf Yavaşcan'ın eşi Ayla Yavaşcan büyük kursiyerle yakından ilgilenerek onlarla sohbet ettiler.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende Şanlıurfa Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları grubu tarafından bir sunum yapıldı. Daha sonra Mustafa Gümüş yönetiminde köylü kadınlar ile erkeklerin canlandırdığı "Okuma yazma" konulu kısa bir tiyatro gösterisi yapıldı. Törende ayrıca minik öğrenciler tarafından mini bir konser verildi.

Törende bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, okuma yazmanın önemini vurgulayarak, "Haziran 2008 tarihinde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan; bütün zamanların en büyük okuma yazma kampanyası, ilimizde de eş zamanlı olarak başlatılmış bulunmaktadır. Projeye Şanlıurfa ili olarak büyük önem verdiğimizi, projenin yürütücüsü olarak zamanında gerekli talimatları vererek, çalışmalarımızı başlattığımızı sözlerimin başında belirtmek isterim. Şanlıurfa ili olarak bu projeye ilimizde uygulanmakta olan diğer projelerden daha farklı bir hassasiyet ile yaklaştık" dedi.

Okuma yazma olmadan hiçbir gelişmenin, değişmenin ve yenileşmenin olamayacağını vurgulayan Vali Yavaşcan konuşmasına şöyle devam etti: "Bölgemizdeki pek çok sosyal ve kültürel sorunun temelinde yatan nedenlerden birisinin de okuma yazmadaki güçlük olduğu bilinmektedir. Okuma yazma bilmeyen hedef kitlesine, valilik olarak sunduğumuz kimi hizmetten maalesef bundan dolayı bazı hedefler ulaşamamaktadır. Örnek vermek gerekirse il sağlık müdürlüğümüzün yine aile eğitimleri kapsamında, il milli eğitim müdürlüğümüzün özenle hazırlayıp, annelere sundukları broşürlerdeki faydalı bilgiler okuma yazma bilmeyen anneler için bir anlam taşımamaktadır. Çeşitli nedenlerden dolayı eğitimini zamanında tamamlayamayan ya da bir eğitim kurumuna hiç gitmeyen, bu durumdaki vatandaşlarımızın öncelikle okuma yazma düzeyindeki eğitimleri aciliyet derecesinde önem arz etmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda eğitim öğretim yılı başında her vesile ile dile getirdiğimiz, başta halk eğitim merkezi olmak üzere, diğer eğitim kurumlarımızın özel ilgi göstererek takip etmelerini istediğimiz bir sürecin birinci durağına gelmiş bulunuyoruz. Bahsini ettiğimiz eğitim kurumlarımızın mesajımızı doğru algılayarak, çalışmaya başladıklarını ve daha iyisini yapabileceklerine inandığımız bir performans sergileyerek, başarılı bir sonuç elde ettiklerini görmek bizleri gelecek adına umutlandırmıştır."
Sürecin başından itibaren gerekli her türlü çalışma yaparak il ve ilçelerimizde halk eğitim merkezlerinin belirledikleri hedef kitlesine ulaşmak üzere, yaptıkları çalışmaları her aşamasında desteklediklerine dikkat çeken Vali Yavaşcan, "Değerli eşim Ayla Yavaşcan Hanımefendi ile kaymakamlamızın eşleri, ilçelerimizde de okuma yazma kursları açılmasında, yardımlaşmasında halk eğitim merkezi müdürlerimize destek olduklarını yakından takip ettik. Milli Eğitim Müdürlüğün bünyesinde Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen planlı çalışmalar sonucunda 2008-2009 eğitim öğretim yılı hedeflerinin yüzde 50'sini aşmış bulunuyoruz. 7 Nisan 2009 tarihi itibariyle ulaştığımız 21 bin 774 sayısı ülke çapında en iyi sonuçların başında gelmektedir. Bir rakam olarak 21 bin sayısı belki çok şey ifade etmeyebilir ama istatistiki olarak çarpanları ile beraber ele aldığımızda ortalama 100 bin kişinin olumlu etkilendiğini söylemek mümkündür" dedi.

Milli Eğitim Müdürü Harifi Şahin konuşmasında, "Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, Şanlıurfa'mızda örgün eğitimin yanı sıra yaygın eğitim çalışmalarında da çok ciddi gelişmeler kaydettiğimizi ifade edebilirim. Topyekün bir duyarlılık oluşturma adına özellikle okuma yazma öğrenmeyi Şanlıurfa'mızda birinci ve önemli bir konu haline getirdik" dedi.

Törenin sonunda kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlere Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan ve eşi Ayla Yavaşcan tarafından kurs bitirme belgelerinin yanı sıra, kursların başarıyla tamamlanmasından dolayı Proje Koordinatörü Mehmet Alay ve İl ve İlçe Halk Eğitim Merkezi müdürlerine takdirname verdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 19:19:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?