7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Harran'da 'Mega Proje' hayata geçiyor

Dünyanın en eski şehirlerinden olan Şanlıurfa'nın Harran İlçesi'nde, tarihi dokuyu bozan gecekonduların "Mega Proje" ile SİT alanı dışına taşınarak, bu bölgenin turizme kazandırılacağı bildirildi. 

Birçok medeniyete beşiklik eden dünyanın en eski üniversitesine, ilk rasathanesine ve kümbet evleriyle en ilginç mimarisine sahip olan Harran'da yetkililer kollarını sıvaladı. Harran'ın SİT alanı içersine alınmasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu bölge için acil eylem planını devreye soktuğunu bildiren İl Kültür ve Turizm Müdür Selami Yıldız, "Harran'da kümbet evler, bakanlık tarafından acil eylem planı içersine alındı. Dünya Kültürel mirasında çok önemli bir yere sahip olan Harran'da 10 bin yıl önce bölgede ilk yerleşimlerin başında yer alan tarihi bir yerdir. Medeniyetlerin buluştuğu bu kentte 3 büyük dinin buluştuğu bir dönemin izlerini taşıyor. Bu kadar değerli bu tarihi dokuyu turizme kazandırmak için Harran'da eylem planı çıkmış. Tarihi dokuyu bozan SİT alanı içersindeki 190 gecekondu için Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliği içerisinde 200 hanelik tarım kent projesi hayatta geçirilecek" dedi. 

Şanlıurfa'da en kısa zaman içersinde bu projeyi hayatta geçireceklerini söyleyen Yıldız, "Tarihi dokuya uygun olarak buraya toplu konut yapılacak bu SİT alanı içersinde yaşayan vatandaşlarla halen mahkemelik durumda olan 120 kişi de, 15 ay gibi bir süre içersinde yeni evlerine taşınacaklar. Yine yerli-yabancı turistleri daha fazla buraya çekebilmek için onların rahat konaklama imkanı yapabilecekleri butik oteller yapılacak. Şanlıurfa'nın geleceği kültür ve inanç turizmi sayesinde birer bacasız fabrika gibi bölgeye canlılık kazandıracak. Yine bu tarihi kentte Kültür ve Turizm Bakanlığı Kokartlı bir rehberimiz yok. Bu da yabancı turistlerin iletişimsizliğine neden olmaktadır. Bunun içinde çalışmalar başlatacağız" diye konuştu. 

Harran Belediye Başkanı İbrahim Özyavuz ise, "Şanlıurfa'nın sıra gecesi ile Harran'da yıldızlı sema seyirlerinin birleşmesi sonucu, bu bölge turizm açısından oldukça yüksek bir seviyeye ulaşacak" şeklinde konuştu. 
İHA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2006 Çarşamba 12:43:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?