30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Harran'ı 'kayısı' kurtaracak

Şanlıurfa’da Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü’ne ait Talat Demirören Araştırma İstasyonu’nda kurulan kayısı ve yenidünya meyvecilik tesislerinde bugün hasat yapıldı. Enstitü Müdürü Dr. A.Kadir Sürücü, meyveciliğin pamuktan daha fazla gelir getirdiğini ifade ederek, çiftçilerin meyveciliğe yönelmesini tavsiye etti.

Talat Demirören Araştırma İstasyonu’nda 1992 yılında kurulan kayısı ve yenidünya meyvecilik tesislerinde bugün hasat yapıldı. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü personelinin katıldığı hasat döneminde toplanan kayısılar kasalara dolduruldu. Suya kavuşan Harran Ovası’nda meyvecilik konusunda başlatılan araştırmaların olumlu sonuçlar verdiğini belirten Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. A.Kadir Sürücü, "25 çeşit kayısı denenen çalışmamızda Apricos çeşidinde başarı sağlandı. Burada bir ağaç başına 50 kilogram verim alıyoruz" dedi.

Kayısı üretiminin pamuk üretiminden karlı olduğunun altını çizen Dr. Sürücü, "Harran Ovası’nda ortalama dönüm başı 500 kilogram verim alınıyor. 500 bin liradan hesapladığınızda pamuktan dönümde 250 milyon lira para kazanılırken, kayısı da dönüm başına bir ton 400 kilo ürün alınıyor. Bundan elde edilecek gelir ise 1 milyar 400 milyon lira oluyor. İşte meyvecilikle pamuğun getirdiği kazanç ortada. Üreticilerimizin artık gideri daha az olan meyveciliğe yönelmeleri daha faydalı olacaktır" diye konuştu.

Talat Demirören Araştırma İstasyonu’nda bulunan yenidünya üretim tesisi hakkında da bilgi veren Dr. A.Kadir Sürücü, "1992 yılında kurulan meyve tesisinde ağaç başına 30 kilo verim alınıyor. Burada dönümde yaklaşık bin 200 kilo ürün topluyoruz. Para olarak değeri tahminen 1 milyar 200 milyon lira ediyor. Bunu pamuktan elde etmek mümkün değil. Onun için çiftçilerimiz bölgede alternatif ürün olarak meyveye yönelirlerse hem daha çok gelir elde ederler hem de tuzlaşma tehlikesi bulunan Harran Ovası’nı kurtarıcı adımlar atılmış olur" diye konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2005 Çarşamba 14:56:31
Güncelleme :16 Haziran 2005 Perşembe 12:40:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?