5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Harran'ı maketlerle tanıtıyor

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde 2001 yılında göreve başlayan ve halen Harran Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) sınıf öğretmenliği yapan İsmail Özdoğan, yaptığı maketlerle Harran'ı tanıtmaya çalışıyor.


Bir Harran sevdalısı olduğunu belirten öğretmen İsmail Özdoğan, imkan tanınması halinde Harran'ı sanatsal alanda daha iyi tanıtabileceğini ifade etti. Kısıtlı imkanlarla tarihi Harran harabelerinin maketini yaparak, Harran'ı ülkeye ve dünyaya tanıtmaya çalıştığını ifade eden İsmail Özdoğan, imkan tanınması halinde daha güzel ve kalıcı çalışmalara imza atabileceğini söyledi. Özdoğan, şunları söyledi:


"Tarihi Harran harabeleri ve Harran her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Ancak turistler buradan gittikten sonra zihinlerinde sadece Harran'a ait bir anı kalıyor. Bizler, bu anıları kalıcı bir esere dönüştürmek için Harran harabelerinin maketini yaptık. Tabi önce neler yapacağımızı netleştirdik ve sonra silikondan kalıplar oluşturduk. Başta Ulu Camii kemeri, Harran evleri, Gözetleme kulesi, Tarihi sütun örneklerini ortaya çıkardık. Bu yapıtların örneklerini öncelerle alçı ile yaptık. Fakat alçı sert zemine düşünce kırılıyor ve atılıyor. Daha kalıcı olması için alçının içine özel yapıştırıcı katkı maddesi ve mermer tozu koyarak yaptığımız maketleri kalıcı hale getirdik. Şimdi elimizdeki silikondan yapılmış kaplara hazırlanan karışımı döktükten 10 dakika sonra maketlerimizi kalıplardan çıkarıyoruz. Aradan beş dakika geçtikten sonra toprak rengi ve tarihi doku kazanması için hazırladığımız özel kahverengi boya ile boyuyoruz. Bu işlemden sonra maketlerin dış yüzeylerini bezle hafifçe siliyoruz. Bu işlemden sonra maketlerimiz artı stantlara konuyor. Ancak bu işi yapacak herhangi bir atölyem yok. Malzemelerimle sürekli yer değiştiriyorum. Nerede fırsat bulursam orada yapıyorum. Benim bu işe yönelmem tamamen Harran sevgisinden kaynaklanıyor. Şu anda yaptığım maketler Haran'da ve Şanlıurfa'da turistik eşya reyonlarında satışa konmuş durumdadır."

..
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 13:55:12
Güncelleme :17 Haziran 2008 Salı 14:01:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?