5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Harrn Ovası'nda ayçiçeği ekimi

Harran Ovası'nda ayçiçeği ekimine başlandı. Çiftçiler, ayçiçeği bitkisinin pamuğa nazaran daha az masraflı olmasından dolayı daha cazip olduğunu söyledi.

Yıllardır pamuk ekiminden zarar ettiklerini; gübre, mazot, ilaçlama, tohum ve toplama ücretinden dolayı pamuktan beklediklerini bulamadıklarını belirten çiftçiler, ayçiçeği bitkisinin masraf girdisinin daha az olduğunu söyledi.

Pamuk ekmenin hiçbir faydasının olmadığını, bundan böyle ayçiçeği ekeceğini söyleyen Akçakaleli çiftçilerden Fevzettin Kaymaz, ayçiçeği ekiminin daha avantajlı ve az masraflı olduğunu belirterek, "Yıllardır uğraştığımız pamuk ekimini, masrafı çok olduğundan dolayı terk ettik. Geçen yıl deneme amaçlı İkizce köyünde 400 hektar alana ayçiçeği ektik ve olumlu sonuç aldık. Bu yıl bir dönüm dahi pamuk ekmedim. Bu yıl İkizce köyünde yaklaşık olarak 2 bin 800 dönüm alana ayçiçeği ektik. Ayçiçeğinin pamuk gibi masrafı yok. Tarlayı sürüp hazırlık yapıyorsun, ardından ilaçlayıp ekime hazırlıyorsun. Yaklaşık olarak iki veya üç su verdikten sonra işin bitiyor. Fazla işçilik de istemiyor. Ekimden yaklaşık olarak 100 veya 110 gün sonra biçimi gerçekleşiyor. Az sulama yapıldığı için tuzlanma ve çoraklaşma olmuyor. Ayrıca ayçiçeği bitkisinin artığı tarlaya bırakılarak katkı maddesi oluyor. Çiftçilere ayçiçeğini mutlaka denemelerini tavsiye ediyorum. Ayrıca desteklemesi de var. Çiftçi ayçiçeği ekmekle mağdur olmaz. Bütün çiftçiler ayçiçeği eksin" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 10:48:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?