5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Hasankeyf için yeni bir umut ışığı

Alman "Der Spiegel" dergisi 1 Eylül tarihinde yayımlanan sayısında yer alan habere göre, Türkiye'nin gerekli şartları hala yerine getirmediği gerekçesiyle, Alman Hükümeti'nin Ilısu Barajı için kredi desteğini geri çekebileceğini yazdı.

Der Spiegel haberinde, son uzman raporuna göre, Türkiye Hükümeti’nin bölgede kültürel mirasın ve biyolojik çeşitliliğin korunması gibi bir çok şartı yerine getirmekte başarısız olduğunu belirtti. Ilısu Baraj Projesi'nin başından beri bu şartları yerine getirebilecek koşullara sahip olmadığına dikkat çeken . Doğa Derneği Kampanya Koordinatörü Erkut Ertürk, "Alman Hükümeti'nin kültürel mirasa ve doğa katliamına yol açacak projeden çekileceğini gösteren bu açıklamalar buz dağının sadece görünen yüzüdür. Eğer Almanya hala Avrupa'nın en çevreci hükümeti sıfatını taşımak istiyorsa, bu kredileri tamamen rafa kaldırmalıdır. Doğayı ve kültürel mirası korumanın temel şartlarında birinin Ilısu Barajı'nın inşa edilmemesi olduğunu kabul etmelidir" dedi.

Barajın sular altında bırakacağı bölgede yer alan Hasankeyf'in 10 bin yıllık insanlık tarihine, sayısız canlı türüne ve vahşi hayata ev sahipliği yaptığını hatırlatan Ertürk, "Gerçek şu ki, Avrupa Birliği'nin en çevreci ülkesi olmakla gurur duyan Almanya'nın Ilısu Barajı gibi yıkıcı bir projeyi en başından beri desteklemesi çifte standarttır. Çevre konusunda kendi ülkesinde çok sıkı standartlar uygulayan Almanya'nın konu Türkiye olduğunda ciddi bir çevresel yıkıma yol açacak bu projeyi finanse etmesi kabul edilemez" dedi.

Doğa Derneği, Türkiye'nin doğal ve tarihi mirasına sahip çıkılarak kültür ve doğa turizmini geliştirecek adımlar atılmasının hem bölge halkının hem de Türkiye'nin refahına daha büyük katkı sağlayacağını savunmakta ve Hasankeyf ve Dicle Vadisi'nin UNESCO Kültürel ve Doğal Miras Listesi'ne alınmasını talep ediyor.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 17:46:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?