5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Hava kirliliği alarm veriyor

Şanlıurfa'da yılbaşından beri doğalgaza gelen zamlarla birlikte, vatandaşın kömür ve elektrikli sobalara yönelmesiyle, şehir merkezinde hava kirliliği yaşanıyor.

Türkiye genelinde doğalgaza gelen zamlar, vatandaşları alternatif ısınma araçlarına yöneltirken, Şanlıurfa'daki hava kirliliği hat safhaya ulaştı.

Elektrikli ısıtıcı ve kömür sobalarının kullanımı artarken, şehir merkezindeki duman her geçen gün artıyor.

Alım gücü az olan vatandaşların düşük kaliteli kömürü, kenar semtleri duman altı yapıyor. Vatandaşların elektrikli ve kömür sobalarına yönelmesi, havadaki kirlilik oranını arttırırken, insan sağlığını tehdit eden hava kirliliğinin özellikle gece saatlerinde arttığı gözlendi.

Kent merkezini adeta bir örtü gibi kaplayan yoğun duman tabakası nedeniyle görüş mesafesinde belli oranda azalma görüldü. Şehrin üzeri sis çökmüş gibi kirli havayla kaplanırken, ev ve işyerlerinin bacalarından çıkan dumanlar hava kirliliğini bir kat daha artırdı.

Seyir halindeki araçlar ise, görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle farlarını yakmak zorunda kaldı. İnsan sağlığı için tehlikeli boyutlara ulaşan kirli hava, bilindiği gibi çeşitli hastalıklara yol açıyor.

Şanlıurfa'da bu yıl artan hava kirliliğinin nedenini, doğalgaza gelen zamlara bağlayan vatandaş, alternatif olarak elektrikli ve kömür sobalarına yöneldiklerinden havanın kirlilik oranında artış yaşandığını söylediler.

Yetkililer ise, astım hastalarının ve yaşlıların hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmaması yönünde uyarıda bulundu.

ELEKTRİKLİ ISITICI SATIŞLARI ARTTI
Doğalgaza yapılan zamların tüketiciyi zor duruma düşürdüğünü söyleyen elektrikli ısıtıcı satıcıları, satışlarda adeta patlama olduğunu söyledi. Tükettiği elektriğin yüzde 96'sını ışığa çevirerek ısıyı daha verimli ileten infrared sobalar, zam ve krizin yaşandığı şu günlerde vatandaşlara daha cazip geliyor. Elektrikli ısıtıcı satışlarında adeta patlamanın meydana geldiği Şanlıurfa kent merkezinde, teknolojinin yeni ürünü infrared ısıtıcılar, vatandaşın yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

Isıtıcı satıcıları, satışlardan memnun olduklarını söylerken, vatandaş da doğalgaza yapılan zamlardan sonra alternatif ısınma aracı olan infrared ısıtıcılara dönüş yaptıklarını dile getirdiler

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2009 Pazar 12:31:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?