3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Havaalanından ILS açıklaması

Şanlıurfa Havaalanı Müdürlüğü GAP Havaalanında kötü hava şartlarına bağlı olarak yaşanan uçuş iptallerine ilişkin yapılan haberler ile ilgili bir açıklama yaptı.

Şanlıurfa Havaalanı Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Şanlıurfa GAP Havaalanında yaşanan divert (iniş için başka bir havaalanına yönelmek) ve uçuş iptallerinin görüldüğü günlerdeki meteorolojik veriler incelendiğinde, bazı günlerde, GAP Havaalanında ilk kez tesis edilmekte olan ILS sistemi tüm aksamı ile faaliyette olsa bile, bir hassas yaklaşma usulü olan ILS alçalması için gereken görüş değerlerinin mevcut olmadığı, Bazı günlerde ise görüş değerlerinin mevcut aletli yaklaşma usullerinin (VOR/DME) uygulanabilmesi için yeterli olduğu, ancak kalkış Havaalanındaki olumsuz şartlar sebebiyle uçuşun gerçekleşmediği görülmüştür. Şanlıurfa GAP Havaalanında ILS sisteminin montajı tamamlanmış olup, Genel Müdürlüğümüzce yapılan ilk hizmete verme uçuş kontrol değerlendirmelerinde, uluslararası standartlara uygun bir sinyal performansı sağlayamaması nedeniyle cihaz hizmete verilememiştir" denildi.

Yapılan açıklamada, uçuş kontrol sonuçları ile ilgili olarak hazırlanan raporun imalatçı firma yetkililerine iletilmiş, imalatçı firma yetkililerinin çözüme yönelik çalışmaların tamamlandığı yönündeki raporuna istinaden bir kez daha hizmete verme uçuş kontrolü yapılmış ancak, bu kontrol sonucunda da sistem gerekli sinyal performansını sağlayamadığı belirtildi.

Açıklamada, "Sonuç olarak, yüklenici firmadan, nihai analizini yapması, teknik soruna çözüm bulması ve GAP ILS sisteminin bir an evvel hizmete verilmesi için gerekli çalışmaları tamamlaması talep edilmiştir. Firma halen son ayarlarını yapmakta olup, meteorolojik şartlar uygun olduğu takdirde yeni yılın ilk haftasında tekrar uçuş kontrolü yapılacaktır. Bahse konu sistemi istenilen performansta ve Uluslararası kriterleri karşılayacak düzeyde kullanılabilir şekilde tesis edip sorunsuz olarak hizmete vermek, ihale şartnamesi gereği yüklenici firmanın yükümlülüğüdür. Bu yükümlülük yerine getirilmeden cihazı kabul edip servise vermek hem uçuş güvenliği hem de ihale mevzuatı gereği mümkün değildir. Şurası da unutulmamalıdır ki ILS cihazının faaliyette olması düşük görüş şartlarında her zaman uçağın inebileceği anlamını taşımamaktadır. DHMİ Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa GAP Havaalanı'nın bölge için ne denli önemli olduğunun bilinci ile tesis etmeyi planladığı ILS sisteminin alımını planlanan tarihten daha öne alınarak yaklaşık 1.543,500 TL bedel harcanmak sureti ile bu sistemi kurmak için yoğun, gayret göstermektedir. Konu teknik bir konudur en kısa sürede de çözülecektir" ifadeleri yer aldı.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2010 Cuma 11:42:05
Güncelleme :1 Ocak 2010 Cuma 13:56:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?