5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Hayrünnisa Gül'e türban desteği

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Abdullah Gül'e destek vermeyen Demokratik Toplum Partisi (DTP), başörtüsünden dolayı eşi Hayrünnisa Gül'e destek verdi.

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, "Başörtüsünü bir insan hakkı olarak görüyoruz" dedi.


DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, geçtiğimiz cumartesi günü Şanlıurfa-Mardin Çevre Yolu'nda kamyonet ile kamyonun çarpışması sonucu 18 tarım işçisinin öldüğü kazayla ilgili partileri adına araştırma ve inceleme yapmak üzere Şanlıurfa'ya geldi. Köprübaşı semtindeki Karakoyun İş Merkezi'nde bulunan parti binasını da ziyaret eden milletvekillerinden Aysel Tuğluk, gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Geçtiğimiz hafta yapılan 11. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kürtler'den bahsetmediği için Abdullah Gül'e oy vermediklerini belirten Tuğluk, "Sayın Gül'ün cumhurbaşkanlığı konusunda partimizce çok yönlü değerlendirme yaptık. Destek vermek veya vermemek noktasında da bir takım ilkeler ve kriterler çerçevesinde boş oy kullanma eğilimi çıktı. Tabii ki, demokratikleşme ve özgürlükler sorunuyla birinci öncelikli gördüğümüz Kürt sorunu vardı. Sorunun siyasal ve barışçıl çözümü noktasında bir takım açılımları
sunmalarını bekliyorduk. Bizim böyle bir sorunumuz vardır. Kürt sorunu çözülmediği sürece demokrasinin ve barış sorununun çözülebileceğine inanmıyoruz. Sayın Gül, bu ülkede 20 milyonu bulan Kürtler'den dahi bahsetme cesaretini gösteremiyorsa, bizim de bu konu üzerinde düşünmemiz gereken bir konudur. En azından bunun parlamento zemini içerisinde çözümlenmesinden yana olduğu ve yaklaşımcı olduğu ifade edilebilirdi. Bunu da görmek gerekir. Biz Meclis oturumuna katılarak, önceki seçimde krize dönüşen
cumhurbaşkanlığı seçiminde tıkayıcı bir durum içerisinde olmadığımızı gösterdik. 367 noktasındaki engelin aşılmasındaki rolümüzü oynamış olduk" diye konuştu.


Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin, "DTP Abdullah Gül'e oy vermemekle hata yaptı" şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Aysel Tuğluk, "Sayın Talabani kendi düşüncelerini ifade edebilir. Bizde bu ülkede yaşıyoruz. Kendi ilkelerimiz ve programımız ile tabanımızı gözeterek böyle bir yaklaşım gösterdik" dedi.


Aysel Tuğluk, Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün başörtülü olmasıyla ilgili bir soruya ise şu yanıtı verdi:
"Başörtüsü konusunda bizim temel yaklaşımımız demokrasi, insan hakları, özgürlükler mücadelesi olduğu için Meclis'te de bunun için bulunuyoruz. Başörtüsünü de bir insan hakkı olarak görüyoruz. Din ve vicdan özgürlüğü içinde ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Başörtüsü etrafında yaratılan kutuplaşmayı da yanlış buluyoruz. Bu ülkede isteyen kendi kıyafetini belirleme, özgürce giyinme hakkına sahip olmalıdır. Gül'ün eşinin başörtüsü tartışmalarını doğru bulmadık. Önümüzdeki günlerde türban konusunu
gündemimize alıp tartışabiliriz. Türban konusunu bir siyaset yapmak yanlıştır. İnancı olan kişilere de hak tanınmalıdır."


Milletvekili Aysel Tuğluk ve İbrahim Binici, parti ziyaretinin ardından 500 Yataklı Devlet Hastanesi'ne geçti. Burada Başhekim Vekili Opr. Dr. Muktim Şelli ile bir süre görüşerek 18 kişinin öldüğü trafik kazası sonrasında tedavi gören yaralılar hakkında bilgi alan DTP'li milletvekilleri, hastanenin beyin cerrahi servisinde tedavi gören yaralılardan Ayşe Başak'ı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu.


Bu arada, yaşanan kazalarla ilgili olarak bir açıklama yapan DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, "Genel merkezimiz tarafından bu konuyla ilgili bir komisyon oluşturuldu. Yoksul insanlar kamyonetlerle tarım işçiliği yapmaya gidiyor. Konuyu araştırmak için buradayız" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2007 Pazar 23:08:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?