5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

'Helin Kürdistan' davalık oldu

KIZINA KOYDUĞU İSİMDEN DOLAYI DAVALIK OLDU

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Şanlıurfa Merkez İlçe yöneticisi Ahmet Atış, "Helin Kürdistan" isminden dolayı davalık oldu. Atış, "Helin Kürdistan" adını vererek örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklanma talebiyle çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Şanlıurfa'nın Ahmet Yesevi Mahallesi'nde kuyumculuk yapan Ahmet Atış, 19 ay önce dünyaya gelen kızına "Helin Kürdistan" adını verdi. Demokratik Toplum Partisi Merkez İlçe Yönetim Kurulu üyesi olan Ahmet Atış, Şanlıurfa Nüfus Müdürlüğü'nden çıkarttığı nüfus cüzdanına kızının adını "Helin Kürdistan" olarak yazdırdı.

Kürdistan adını terör örgütü propagandası olarak kabul eden Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Açılan soruşturma kapsamında DTP'li yönetici Ahmet Atış, Abdullah Öcalan'ında avukatı olan Avukatı Muzaffer Demir ile birlikte gittiği adliyede Şanlıurfa Cumhuriyet Savcısı Bahar Uğuz'a ifade verdi. Atış, verdiği ifadesinde amacının kızına verdiği isimle örgüt propagandası yapmak olmadığını söyledi. Savcılıktaki ifadesinde, "Helin yuva anlamına gelir. Helin Kürdistan 'Kürdistan Yuvası'

demektir. Kürdistan kelimesi geçmişten bu yana tarih kitaplarında, tarihi coğrafi bir terim olarak kullanılmıştır. Kürtlerin bulunduğu yoğun olarak yaşadıkları yer anlamına gelir. Bende bu hususu araştırdım ve bu anlamını bildiğim için çocuğuma bu ismi koydum. Eylemle ilgili olarak üzerime atılı terör örgütünün veya amacının propagandasını yapmak suçunu kabul etmiyorum. Bu ismi siyasi maksatla koymadım. Bu ismi araştırdım ve bu ismin yasak olmadığına dair kararlar vardır" dediği öğrenildi.

Tanık olarak çağırdığı Helin Kürdistan'ın annesi Dilek Atış'ın il dışında olmasından dolayı ifadesini alamayan Cumhuriyet Savcısı Bahar Uğuz, ifadesini aldığı baba Ahmet Atış'ı kızına Kürdistan adını vererek örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk etti. Hakim karşına çıkan baba Ahmet Atış, Nöbetçi 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki sorgusunda savcılıkta verdiği ifadesini tekrarladı. Ahmet Atış'ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, suça dair yasada

yazılı cezanın üst sınırını dikkate alan mahkeme CMK'nın 100. maddesi gereğince baba Ahmet Atış'ın tutuklanmasına yer olmadığına karar verdi.

Bugün Şanlıurfa adliyesi önünde avukatı Muzaffer Demir ile birlikte gazetecilere açıklama yapan Ahmet Atış, "Dün saat 14.00 mahkemeye çağrıldım. Savcılıktaki ifademin ardından basın yolu ile PKK propagandası yapmak suçundan tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildim. Mahkeme sonunda adalet yerini buldu serbest bırakıldım" dedi.

Avukat Muzaffer Demir ise, "Savcılık basında çıkan haberleri suç kabul ederek Helin Kürdistan adına değil ismin basında yer almasın örgüt propagandası sayarak Ahmet Atış'ın tutuklanmasını istedi. Bu durum Türkiye'nin taraf olduğu hukuka demokrasiye uymuyor. Bu bir hukuk skandalıdır. Demokratik atılım adımlarının atıldığı bir dönemde siyasi sürece ters düşüyor" diye konuştu.

KIZINA KOYDUĞU İSİMDEN DOLAYI DAVALIK OLDU
KIZINA KOYDUĞU İSİMDEN DOLAYI DAVALIK OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2009 Cuma 12:59:05
Güncelleme :13 Kasım 2009 Cuma 17:29:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?