5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Hepatit B tehdit ediyor

Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı tarafından Şanlıurfa'da yapılan araştırma sonucu; kent merkezindeki insanlarda yüzde 4.3 halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatit B taşıyıcılığının bulunduğu tespit edildi.

HRÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, tespit edilen yüzde 4.3 oranının önemli olduğuna dikkat çekerek, vatandaşları enfeksiyon hastalıklarına karşı bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Bulaşıcı hastalıklar arasındaki sarılık olarak bilinen Hepatit hastalığının türlerini ve bulaşma yollarını anlatan Koruk, "Bulaşıcı sarılıklar; Viral Hepatitler olarak da gündeme oturabilir aslında. Bölgemizde, özellikle Şanlıurfa'yı tehdit eden hastalıklar içerisinde; kan, cinsel yolla ve bazıları da gıdalarla bulaştığı için birçok kişiyi etkilemekte. Özellikle tipleri var; Hepatit A, B, C ve D şekilde. Hepatit B, C ve D; kan ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında ve maalesef ilerlediği zaman;
karaciğer sirozuna, karaciğer yetmezliğine ve karaciğer kanserine dönüştürebiliyor. Ev içerisinde buluşabiliyor. Eğer annede var ise, yeni doğan bebeğe bulaşabiliyor. Yine ortak kullanılan bir takım tıraş malzemelerinde, diş hekimleri aletlerini eğer çok iyi yıkamazlar ise, bunlar aracılığı ile de bulaşabiliyor. Yanlışlıkla iğne batması, yanlış kan verilmesi gibi etkenlerle de bulaşabiliyor" dedi.

Şanlıurfa kent merkezinde yaptıkları araştırma sonucu yüzde 4.3 Hepatit taşıyıcılığının bulunduğunu tespit ettiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Koruk, "Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Halk Sağlığı ile ortak çalışmamızda Şanlıurfa merkezde yüzde 4.3 Hepatit B taşıyıcılığı bulduk. Bu da aslında önemli bir rakam. Bu doğrultuda da halkı bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

Hepatit'ten korunma yollarını sıralayan Koruk, şöyle devam etti:  "Bazı hastalıklar; örneğin Hepatit A, direk temizlikle önlenebilir. Hepatit B'nin aşısı var. Aşı riskli gruba özellikle Şanlıurfa'da Sağlık Bakanlığı aracılığıyla ücretsiz temin edilebilen aşılarla ücretsiz yapıla biliniyor. Bunun için halkın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Hepatit C'nin maalesef aşısı yok. Bundan korunmak için de ortak bazı aletlerin, ev içerisinde kullanılan diş fırçası, tırnak makası ve jilet gibi kanla bulaşabilecek aletlerin kullanılmaması gerekiyor."

Şanlıurfa'da tedavi altında olan yüzlerce hastanın olduğunu ifade eden Koruk, Hepatit B ve C mikrobunun ancak kan tahlili sonucu belirlenebileceğini hatırlatarak şunları söyledi:  "Bu konu üzerinde bunun için duruyoruz zaten. Hastaların büyük bir kısmı, kendi vücudunda böyle bir mikrobu taşındığından haberdar değil. Çünkü bu mikrop, (Hepatit B ve C mikrobu) ancak kan tahlili yapılması sonrası ortaya çıkıyor. Yoksa kişide herhangi bir sıkıntı yok. Yani gözlerinde sararma vesaire olmayabilir. Kişi vücudunda mikrobu taşıyabilir ve bir gün kan tahlili yapınca; tesadüfen ortaya çıkabilir. Bizim takip ettiğimiz ve maalesef siroza bile çevrilen hastalarımız da var."

Koruk, konuyu güncel tutmak ve halkı bilinçlendirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, konu ile ilgili toplantılar düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 10:33:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?