7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Hilvan'ın enerji sorunu çözümleniyor

Hilvan İlçesinin enerji sorununa çözüm getirecek trafo merkezinde montaj çalışmaları tamamlandı. 

10 milyon YTL'lik yatırımla yörede sondajla sulama yapan çiftçilerin en önemli problemi ortadan kalkacak. 

Atatürk ve Karakaya barajlarından getirilen 380 kilowatt ile 250 megavatlık 3'lü bir kapasiteye sahip Trafo Merkezi aynı zamanda Karakeçili Köyü ve çevresindeki yerleşim yerlerini de besleyecek. Genel Elektrik Sistemleri Yapım ve İmalat Limited Şirketi tarafından montajı yapılan trafonun ''enter connect'' sistemine sahip olduğu belirtiliyor. 

154 ve 380 kilowatt gücündeki ana trafolar Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından karşılandı. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) yetkilileri, trafo merkezinin 2007 yılı içinde yer altı şebekesinin tamamlanmasından sonra devreye gireceğini bildirdi. 

1926 yılında ilçe olan Hilvan'ın bugüne kadar enerji ihtiyacını Şanlıurfa merkezi ile Siverek üzerinden gelen enerji nakil hatlarından temin ettiğini bildiren DEDAŞ yetkilisi, "Siverek ve köyleri dahil hem yaz hem de kış mevsiminde elektrik konusunda büyük sorun ve sıkıntılar yaşanıyor. Trafo merkezinin açılması ile birlikte yıllarca büyük bir problem olan enerji sorununa nokta konulmuş olacaktır" dedi.
Trafo merkezi en çok sondajla sulama yapan çiftçileri sevindirdi. Hilvanlı çiftçilerden Halil Karadağ, yörenin enerji sorununun çok uzun yıllara dayandığını belirterek şöyle konuştu: "2004 yılı Temmuz ayında Şanlıurfa'da çiftçilerin kurum binası önünde yaptığı eylemden sonra dönemin enerji bakanı helikopterle yöreye gelmiş, yatırım anlamında önemli adımlar atılmıştı. Hilvan'daki trafo merkezi de o yıl ihale edilmişti. Şimdi bu binanın devreye girmesini sabırsızlıkla bekliyoruz." 

Ekim alanlarının sulanmasında yaşadıkları sıkıntı dışında voltaj sorunu yüzünden elektronik cihazlarının hasar gördüğünü söyleyen Abit Akay adlı çiftçi ise, yeraltı şebekesi işinin ihale edilmesinden sonra bir çalışma yapılmadığına dikkat çekerek, çalışmaların bir an önce tamamlanmasını istedi.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2006 Perşembe 13:56:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?