5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Hollywood dedektifleri gibi çalışmışlar

Şanlıurfa'da çökertilen ve 33 kişinin yakalandığı ÖSS çetesinin çalışma sistemi, Hollywood filmlerindeki dedektifleri aratmayacak türden çıktı. Elebaşılığını 8 kişinin yürüttüğü şebeke, para karşılığında yerine girecek adayları tespit ettikten sonra yıl boyunca kendilerine benzeyen ve yaşları 20 olan üniversite öğrencilerinin sınava girmesini sağlıyor.


Çökertilen şebeke, işleri şöyle yürütüyordu: "Çete, sınava girecek kişileri tespit etmek için bazı illerde irtibat halinde oldukları şahıslar vasıtasıyla müşteri buluyor. Yapılan görüşmelerde sınava girecek kişinin istediği bölüme göre parada anlaşılıyor. En yüksek bölüm olarak görülen tıp fakültesi için 50 bin dolara kadar para isteniyor. Anlaşmanın ardından kimlik ve ÖSS tercih formundaki bilgiler alınarak adaya benzeyen üniversite öğrencileri aranıyor. Dedektif titizliğinde yapılan araştırmalarda şahıslar daha çok Ankara'da okuyan öğrenciler arasından seçilip, para karşılığında başkasının yerine sınava girmesi için ikna ediliyor. Şahısların Ankara-Şanlıurfa bağlantılı olması ise dikkat çekici. Ankara'da okuyan üniversite öğrencilerinin tercih edilmesindeki amaç, başarılı olmaları. Tercihler arasında rahat okunabilmesi açısından özel üniversitelere öncelik tanınıyor. Adaylar için tek tercih yapılıyor ve istenilen bölümü kazanma garantisi veriliyor."

Terör örgütüne yardım ve yataklık yapan 8 kişilik çetenin elde ettiği gelirin bir kısmı PKK'ya aktarılıyordu. Yakalanan şahıslar 'evrakta sahtecilik, başkasından menfaat temin etme' suçlarından dolayı hakim karşısına çıkacak. Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından geçtiğimiz yıl yine ÖSS çetesine yönelik 'Sistem 1' adı verilen operasyonda 48 kişi yakalanmıştı. 22 kişi kopya çekmekten dolayı kanun hükmünde bir cezası olmadığı ve sadece sınavının iptali olduğu gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. 26 kişi ise halen tutuklu yargılanmak üzere cezaevinde tutuluyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 09:59:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?