5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

İlk kez nüfus kağıdı oldu

Şanlıurfa'da yaşayan nüfusa göre 66, çocuklarına göre 72 yaşında olan yaşlı kadın hayatında ilk kez nüfus cüzdanına kavuştu. 

Şanlıurfa merkeze bağlı Ulubağ köyünde yaşayan ve yaklaşık 72 yaşında olduğu ileri sürülen 8 çocuk sahibi Zarife Dam isimli kadına ilk kez nüfus cüzdanı çıkarıldı. Ulubağ köyünde Halil Kayar isimli oğlunun yanında yaşayan Zarife Dam, ilerlemiş yaşı nedeniyle ve Türkçe bilmediği için geçmiş hayatını tam olarak anlatamıyor. Oğlu Halil Kayar, annesinin tahminen 72 yaşında olduğunu ve babası Ömer Kayar'ın, annesini ikinci eş olarak aldığını anlattı. 

Halil Kayar, annesi Zarife Dam'ın babasının ikinci eşi olduğu gerekçesiyle şimdiye kadar nikahsız yaşadığını ve kendisiyle birlikte 8 kardeşinin üvey annesinin nüfusuna kayıtlı olduğunu söyledi. Maddi durumlarının olmadığını ve annesinin de resmi nikahsız olduğunu kaydeden Halil Kayar, ilk kez annesinin nüfus cüzdanı sahibi olduğunu belirtti. Yeşil kart almak için de müracaatta bulunduklarını kaydeden Kayar, annesi Zarife Dam'ın ailesinin adına bekar olarak nüfus cüzdanı çıkarıldığını belirtti. Halil Kayar, "Annem 72 yaşındadır. Şimdiye kadar nüfus cüzdanı yoktu. Müracaat ettik yenisini çıkardık. İmkanımız olmadığı için çıkaramadık. Eşi var iki evlidir. Nikahı diğer annemdedir. Nikahı yoktur bekar görünüyor. Ailesinin adına nüfus cüzdanı çıkarttık" dedi. 

Yaşlı kadın da yeni nüfus cüzdanına kavuştuğu için çok sevindiğini belirterek, yeşil kart sahibi olmak istediğini söyledi.

GÜNEYDOĞU'DA KADININ ADI YOK
Bu arada, GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından bir süre önce yapılan araştırmada Güneydoğulu kadınların kendi bayramlarından bile habersiz olduklarını ortaya çıkardı. Araştırmada, "Güneydoğulu kadınların çoğu evleneceği kişiyi seçemez. Kendi başına ilçeye gidip alışveriş yapamaz. Dayağa karşı çıkamaz. En duygusal anlarında ve acı günlerinde bile toplumda eşine sarılamaz. Seçimlerde kocasının düşüncesine aykırı oy kullanamaz" görüşlerine yer verilmişti.

iha
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2008 Cuma 10:25:51
Güncelleme :12 Aralık 2008 Cuma 10:43:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?