5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

İsrail Şabut balığının peşinde

ABD VE İSRAİL GAP SULARINDAKİ ŞABUT BALIĞININ PEŞİNE DÜŞTÜ

Atatürk Barajı'nda Su ürünleri yatırımları konusunda sunum yapması için Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis toplantısına davet edilen Harran Üniversitesi Su Ürünleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yardımcı Doçent Dr. Erdinç Şahin, İsrail ve ABD'lilerin, yalnızca Fırat Nehrinde yetişen Şabut balığının peşine düştüğünü söyledi.

Atatürk Barajında su ürünleri konusunda yapılacak yatırımlar konusunda işadamlarını bilgilendiren Yardımcı Doçent Dr. Erdinç Şahin, kısmen de Fırat Nehri'nin Suriye ayağında bulunan Şabut balığının İsrailler tarafından kutsal sayıldığını belirtti. Şahin, buna yönelik bir yatırımın çok tutacağını söyledi. Harran Üniversitesi Su Ürünleri Meslek Yüksek Okulu olarak Şabut balığı ile alakalı yürüttükleri çalışmalar hakkında haberdar olan İsraillerin ve Amerikalıların bölgeye geldiğini aktaran Erdinç Şahin, "Şabut balığı İsrailler tarafından kutsal kabul ediliyor. Çünkü İsraillere Domuz etinin haram kılınmasıyla bir arayışa geçmişler ve Şabut balığını kendilerine kutsal görerek bu balığı tüketmeye başlamışlar. Bugün ise İsraillerin elinde Şabut balığı yok. Bu balık çok kıymetli onlar için. Dünya tüketiminde hatırı sayılır bir balık. Üniversitemizin yürüttüğü çalışmalardan haberdar olan İsrailler ve Amerikalılar bizimle irtibata geçtiler. Bir kaç balık alıp gittiler. Bu balığın üretilip satılması yatırımcı için önemlidir. İsrailler ve ABD'liler talip oldu. Bu konuda yatırım yapacak iş adamı kazançlı çıkacaktır. İsrail ve ABD'nin haricindeki ülkelere de rahatlıkla bu balık satılabilir" dedi.

Balık tüketiminin uzak doğuda yıllık 50 kilogram olduğunu Avrupa'da ise 30 ile 40 kilo arasında değiştiğini ifade eden Şahin, Türkiye'de bu oranın 7 ile 6 kilogram, Güneydoğu'da ise 2 ile 3 kiloyu geçmediğini söyledi. Şahin, bu tüketim oranın verirken "Bizim insanımız içerisinde hiç balık tüketmeden ölüp gidiyor."ifadesini kullandı

Şanlıurfa Ticaret ve sanayi Odası Başkanı E.Sabri Ertekin, devletin yatırımcıya önemli desteklerinin bulunduğunu hatırlatarak, Atatürk Barajındaki su ürünleri zenginliğinin hibelerle değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Şanlıurfa'nın üzerindeki ölü toprağı atması gerektiğinin ifade eden Ertekin, Atatürk Barajı üzerinde su ürünleri konusunda yatırım yapılmasının önemli olacağını ifade etti.

 

"ŞABUT BALIĞI

Endemik olan Şabut balığın yaşam alanları Fırat ve Dicle Nehirleri. Üreme dönemini yukarı Mezopotamya Bölgesinde Fırat Nehrinin çevre kollarında bol temiz suyun aldığı dağlık alanın bittiği kum ve çakıllı yerler. Şabut balığı Fırat Nehri üzerine baraj inşa edilmeden önce ilkbahar ve yaz aylarını bu derin gür akan sularda geçirdikten sonra soğukların başlaması ile aşağı Mezopotamya Bölgesi olan Suriye, Irak ve Basra Körfezine göç ederdi. Fırat ve Dicle üzerinde Barajların yapılması ile endemik ve ekonomik değeri olan bu balık baraj bölgesinde sıkışıp kaldı.

ABD VE İSRAİL GAP SULARINDAKİ ŞABUT BALIĞININ PEŞİNE DÜŞTÜ
ABD VE İSRAİL GAP SULARINDAKİ ŞABUT BALIĞININ PEŞİNE DÜŞTÜ
İHA
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2009 Çarşamba 13:02:05
Güncelleme :9 Aralık 2009 Çarşamba 14:54:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?