2
Mayıs
2024
Perşembe
ŞANLIURFA

İsrailliler’in Şanlıurfa’da toprak aldıkları iddiaları yalanlandı

Son zamanlarda İsrailliler’in Şanlıurfa’da toprak satın aldıkları’ yönündeki iddialar, Valilik tarafından yalanlandı. Valilik, Şanlıurfa’da Türk vatandaşı olmayan şahıslara bir tek metrekare dahi arazi satılmadığını ve ildeki Nüfus Müdürlüğü’nden yabancılara doğum belgesi verilmediğini bildirdi.

Son zamanlarda Şanlıurfa’dan Yahudiler’e toprak satıldığı, yine Yahudiler’in, çocuklarının doğumunu ildeki İtalyan Hastanesi’nde gerçekleştirerek ’Türk vatandaşı’ kimliği aldıklarına’ dair iddiaların bazı gazete ve internet sitelerinde yer alması üzerine, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, özellikle son bir yıldır bazı basın kuruluşlarında, ’Şanlıurfa’da bulunan İtalyan Hastanesi’nde İsrailliler’in doğum yaptığı ve böylelikle çocuklarının Türk vatandaşı olduğu, ilde yabancıların, özellikle Yahudiler’in toprak satın aldığı’ yolunda haberlerin yer aldığı hatırlatılarak, "Bu konularla ilgili olarak çok yönlü çalışmalar yapılmış ve bunun neticesinde, Şanlıurfa’da Türk vatandaşı olmayan şahısların bir tek metrekare toprak almadığı tespit edilmiştir. Şanlıurfa’da İtalyan Hastanesi de bulunmamaktadır. Yabancı uyruklu şahıslara nüfus müdürlüklerince kimlik kartı çıkarılmadığı gibi, bu tür yabancı şahıslara doğum belgesi verilmemiş olup, bu yönde bir müracaat da olmamıştır" denildi.

İDDİALAR KOMPLO TEORİSİ

Söz konusu iddialarla ilgili olarak soruları cevaplandıran GAP Bölge Kalkınma İdaresi Şanlıurfa Bölge Müdürü Rafet Yılmazoğlu, bölgede hiçbir yabancıya arazi ve toprak satışının söz konusu olmadığını belirterek, iddiaları ’komplo teorisi’ olarak nitelendirdi. GAP bölgesinde ve Şanlıurfa’da bütün çalışmaların devlet kontrolü altında kanunlar çerçevesinde yürütüldüğünü kaydeden Yılmazoğlu, bölgeden yabancılara veya Yahudiler’e bir arsa satışının yaşanmadığını söyledi. Bu arada, sık sık gündeme gelen ’Yahudiler arsa alıyor’ iddiaları üzerine, Şanlıurfa Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü’ne bağlı bulunan 1. Tapu Sicil Müdürlüğü, 2. Tapu Sicil Müdürlüğü ve özellikle iddiaların odağındaki Harran İlçesi Tapu Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmalarda da, bölgede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hariç kimseye arazi satışı gerçekleşmediği, yabancılar üzerinde tapu bulunmadığı belirlendi. Yetkililer, 16.06.1986 tarih ve 19136 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3083 Sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu’nun 11. Maddesi gereği bölgede arazi devir, satış işlemlerinin Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü’ne ait olduğunu ifade ederek, "Bölgemizde arazi satışı, kanunla belirlenen çizgiler ve normlar içerisinde yapılmaktadır. Şanlıurfa ve çevresinde bu kanun ve normlara göre yapılan satışlarda hiç bir yabancıya satış söz konusu olmamıştır" dediler.

İDDİANIN KAYNAĞI ESKİ BAŞKAN

Şanlıurfa Belediyesi eski Başkanı Ahmet Bahçıvan, İstanbul’da bazı ulusal gazetelere yaptığı açıklamalarda, "Şanlıurfa’dan Yahudiler’in arsa aldıklarını" öne sürerek, yetkilileri göreve çağırmıştı. Bahçıvan, Şanlıurfa’ya havra ve kilise yapılacağını, finansmanının da İsrail’den sağlandığını iddia etmişti. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de benzer iddiaları gündeme taşımıştı. Diğer taraftan, dünyanın en büyük kalkınma projelerinden biri olan Güneydoğu Anadolu Projesi’ne Avrupa Birliği, ABD ve bir çok ülkeden kredi ve hibe alındı. GAP Bölge Kalkınma İdaresi verilerine göre, İsrail firmaları bölgede sadece 3 projeye destek verdiler. GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, bölgede Yahudiler’in destek verdiği projeler ve hibe ettikleri para miktarı şöyle; "Musevi- Amerikan Ortak Yardım Komitesi- JDC: Diyarbakır’da sokakta çalışan çocuklar için hazırlanan projeye 45 bin ABD doları. İsrail : Sulama teknolojilerine 70 bin ABD doları.

İsrail : Atık suların yeniden kullanımı için 50 bin ABD doları."

GAP’TA KULLANILAN DIŞ KREDİLERGAP Bölge Kalkınma İdaresi’nden alınan bilgilere göre, yatırımlara kredi veren kuruluşlar projeleri ve kredi miktarı ise şöyle: "ABD Eximbank: Atatürk Barajı ve HES - 111 Milyon ABD Doları İsviçre Bankası: Karakaya Barajı ve HES - 468 Milyon ABD Doları

Dünya Bankası: Karakaya Barajı ve HES - 120 Milyon ABD Doları Avrupa Yatırım Bankası: Karakaya Barajı ve HES - 104 Milyon ABD Doları İtalyan Hükümeti: Karakaya Barajı ve HES - 85 Milyon ABD Doları Avrupa Konseyi Sosyal Kalkınma Fonu: - Kralkızı- Dicle Projesi 69 Milyon ABD Doları, Batman Projesi 76 Milyon ABD doları, Çınar Göksu Projesi 17.75 Milyon ABD Doları, Çamgazi Barajı, Birecik Barajı ve HES - 22 Milyon ABD Doları, Şanlıurfa Havi Kırsal Alan Su temini projesi - 31 Milyon ABD Doları, Gaziantep Üniversitesi Hastanesi İnşaatı - 6 Milyon ABD Doları, Gaziantep 2. Organize Sanayi Bölgesi - 6.7 Milyon ABD Doları, Türk-Alman Mali Protokolü - Gaziantep İçme Suyu Projesi - 25 Milyon ABD Doları, Atatürk Baraj Geçiş Hatları Projesi - 705 Milyon ABD Doları, Türk-Fransız Finansman Protokolü: Gaziantep Atık Su Arıtma Tesisi Projesi: 120 Milyon ABD Doları, Diyarbakır Arınma Tesisi 60 Milyon ABD Doları, Avusturya Hükümeti: Karkamış Barajı ve HES - 200 Milyon ABD Doları, İsviçre-Almanya Ticari İşbirliği- Atatürk Barajı ve HES - 782 Milyon ABD Doları.

GAP’TA DIŞ KAYNAKLI HİBE KULLANILAN PROJELER

ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı: GAP Uluslararası Havaalanı 720 Bin ABD Doları ve GAP Coğrafi Enformasyon Sistemi: 377 Bin ABD Doları, Kanada Uluslararası Kalkınma Ajansı: GAP Bölgesi Hasat Sonrası Teknolojileri - 284 Bin ABD Doları, Atatürk Baraj Gölü Alt Bölge Geliştirme Planı - 349 Bin ABD Doları ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü: - GAP’ta paraziter hastalıklar; 150 bin ABD Doları Fransız Hükümeti: Kanal düzenlemeleri ve sulama teknolojileri - 1 Milyon Fransız Frangı Dünya Sağlık Örgütü: - Sıtma Mücadele - 200 Bin ABD Doları Musevi-Amerikan Ortak Yardım Komitesi- JDC - Diyarbakır’da Sokakta Çalışan Çocuklar, 45 bin ABD Doları, Dünya Bankası-Avustralya Hükümeti: Şanlıurfa-Harran Ovaları tarla içi geliştirme projesi - 300 bin ABD Doları, GAP Kentsel sanitasyon ve Planlama 664 bin ABD Doları, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü: Kırsal Kalkınma ve Yatırım Teşvik Konularında kapasite geliştirme - 158 Milyon ABD Doları, Avrupa Birliği: GAP Bölgesel Kalkınma Programı - 47 Milyon EURO BM Kalkınma Programı: - 29 alt proje - 1.3 Milyon ABD Doları, İsrail: Sulama teknolojileri - 70 bin ABD Doları, İsrail: Atıksuların Yeniden Kullanımı - 50 Bin ABD Doları, İsviçre Hükümeti: Gençler Dezavantajlı grup ve kentsel yoksulluk - 2.2 milyon ABD Doları - Mardin Katılımcı Kentsel Rehabilitasyon Projesi 350 Bin ABD Doları, Fransız Hükümeti: Küçük yerleşimlerde atık suların yeniden kullanımı : 3.3 Milyon

Sanlıurfa.com
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2004 Perşembe 14:11:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?