5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Jeotermal sera ile 15 bin kişiye iş

Vali Nuri Okutan'ın davetlisi olarak Şanlıurfa'da bulunan Türkiye Jeotermal Derneği Başkanı Orhan Mertoğlu Karaali'de incelemelerde bulundu. Mertoğlu yaptığı incelemelerin ardından Vali Okutan'ı makamında ziyaret ederek izlenimlerini aktardı.

Karaali'nin Şanlıurfa için önemli bir jeotermal merkez olduğunu belirten Mertoğlu, bu merkezi daha da ileriye taşıma adına mevcudun tespitinin öncelikle yapılması gerektiğini aktardı. Mertoğlu, "Şu ana kadar Karaali'de çok çeşitli tespit çalışmaları yapılmış. Birçok rapor oluşturulmuş ve bir emek verilmiş ancak bu çalışmalar bir bütün olarak algılanmamış. Buna binaen de ciddi neticelere ulaşılamamış. Karaali'nin altında tam anlamıyla bir yeraltı nehri var. Saniyede 700 litrelik bir potansiyele sahip. Şu anki kapasitesi kullanılarak çok olumlu neticeler elde edilebilir. Seracılıkta dönüm başına çalışan sayısı dünya ölçeğinde 3 kişi ve Karaali'yi doğru kullandığımızda 5 bin dönümlük bir arazi var ve bu yaklaşık 10 bin 15 bin kişiye istihdam sağlayabilir" dedi

Mertoğlu, jeotermal kaynakların bir başka yönü olan tarla balıkçılığına da şu şekilde dikkat çekti. Mertoğlu, "Dünyanın birçok yerinde jeotermal kaynaklar tarla balıkçılığı yapmak maksadıyla kullanılmaktadır. Karaali'de bu konuda uygun şartlara sahip. Hem su sıcaklığı açısından hem de bölgenin engebesiz düz olmasından dolayı kolaylıkla dünyanın birçok ülkesinde yapılan tarla balıkçılığı Karaali'de de yapılabilir. Fransa bu konuda oldukça mesafe almıştır. Balıkçılığının yüzde 40'ı bu şekildedir. Yetiştirilecek balık çeşitleri de, karides, levrek, sarı levrek, çupra, tilapia, yayın, sazan, kedi balığı, istiridye gibi balıklar" diye konuştu.

Şanlıurfa Valisi Okutan, Mertoğlu'nun değerlendirmelerini dinledikten sonra Karaali'yle ilgili, "Artık bu bölgemizi kalkındırmak maksadıyla hocamızın da yardımıyla daha önceki dönemde yapılan çalışmaları da dikkate alarak netice almaya dönük bir hareketlilik oluşturmalıyız. Bunun yolu da iyi bir planlama yapmak ve bu planlama dahilinde hareket etmek. Temel amacımız buradaki kaynağı verimli kullanıp, topraklarımızı değerlendirmek ve istihdam oluşturmak. Şanlıurfa'mızın en büyük problemi olan istihdam sorununu çözmek için çok çeşitli araştırmalar yapıyoruz ve yeni alanlar açmaya çalışıyoruz. Karaali'yi bu sebepten çok önemsiyoruz ve alanında uzman bir isim olan Jeotermal Derneği Başkanı Orhan Mertoğlu'nu bu sebepten misafir ettik ve fikirlerinden yararlandık.

Bu fikir alışverişi neticesinde Karaali için yol haritamızı belirledik. Öncelikle şu ana kadar hazırlanmış mevcut raporlar uzman bir kadro tarafından yeniden değerlendirmeye tabii tutulacak ve bir netice raporu hazırlanacak. Yani mevcudun bilimsel olarak sağlıklı tespiti yapılmış olacak. İkinci aşamada bu konuyla ilgili Türkiye'deki yetkin insanlarla hazırlanan raporu tartışacağımız bir çalıştay düzenleyeceğiz. Tabii bu rapor hazırlama ve raporları tartışma pratiğe yönelik olarak yapılacak. Karaali'de 5 bin dönüm sera alanı oluşturacağız ve mevcut jeotermal kaynağımızı daha bilimsel ve verimli kullanarak büyük bir istihdam meydana getirceğiz" ifadelelerini kullandı.

 

iha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2009 Çarşamba 18:31:33
Güncelleme :2 Eylül 2009 Çarşamba 18:39:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?