5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kaçak kuyular kapatılıyor

Şanlıurfa'nın tarihi ve turistik yerlerinden birisi olan Balıklıgöl su havzasını etkilediği bildirilen kaçak kuyular DSİ tarafından, jandarma nezaretinde kapatılıyor.

Devlet Su İşleri'nden (DSİ) yapılan açıklamaya göre, "16.12.1960 tarihinde yürürlüğe giren 167 sayılı Yeraltı suları Hakkındaki Kanunun 1. Maddesi Yeraltı suları Umumi Sular meyanında olup devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.

Bu suların her türlü araştırılması, kullanılması, korunması ve tescili bu kanun hükümlerine tabii olarak DSİ Genel Müdürlüğünün tasarrufuna verilmiştir. Yeraltı suyundan faydalanmak için sondaj kuyusu açmak isteyen gerek şahıs gerekse kurumlar 167 sayılı Kanun gereği Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nden Arama ve Kullanma belgesi almak zorundadır.

Aksi takdirde söz konusu kanun'un 18. maddesi gereği idari para cezası ile cezalandırılmakla birlikte, belgesiz açılan kuyu kapatılmakta, kapatma masrafları da belgesiz kuyu açan kişilerden alınmaktadır. DSİ'den Arama ve Kullanma belgesi alınmasının nedeni; yeraltı suyunun kontrol ve denetimini sağlamak, bilinçsizce kullanımının yanında kirletilmesini de önlemektir.

Belgesiz (kaçak) sondaj kuyusu açılmasını önlemek maksadı ile DSİ Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Çevre ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu imzası ile ilgili tüm resmi kurumlara (Valilik, kaymakamlık, jandarma komutanlıkları, köy muhtarlıları v.s) 17.04.2008 tarih ve 1593 sayılı yazı gönderilmiştir.

Bahsedilen ve ülkemizin önemli bir su potansiyelini oluşturan yeraltı suyu kaynaklarını, kalitesini korumak ve belgesiz (kaçak) kuyu açılmasını önlemek için gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir" ifadeleri yer aldı.
Bu arada, Balıklıgöl su havzasını besleyen kuyuların kapatılması için Şanlıurfa Valiliği bir süre önce çalışma başlatmıştı.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2009 Cumartesi 14:56:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?