5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kaçak yapılaşma tarımı tehdit ediyor

HARRAN Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, GAP’ın başkenti olarak kabul edilen Şanlıurfa’daki Harran Ovası’nda, tarımsal arazilerde artan kaçak yapılaşmanın toprak verimliliğinin kaybolmasına neden olduğuna dikkat çekti.

Harran Ovası’nda son yıllarda verimli topraklar üzerinde konut ve sanayi işletmesi şeklinde artan beton yapılaşmayı değerlendiren Dekan Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, tarım arazilerindeki işgalin gelecek kuşakları tarımsal beslenme kaynaklarından yoksun bırakacağını söyledi. GAP kapsamında sulanacak tarımsal alanların yüzde 50’sine sahip olan Şanlıurfa’nın bu nedenle projenin merkezi olarak kabul edildiğini belirten Prof.Dr. Çullu, “Şanlıurfa’daki sulanabilir arazinin büyük bölümü Harran Ovası’nda yer alıyor. Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Harran Ovası, GAP kapsamında ilk sulanan ovamızdır. 1995’de Harran Ovası’nda başlayan sulama ile birlikte ekonomi, sosyal yaşam ve şehirleşmede de önemli değişimler yaşandı. Tarımsal işletmelerin ovaya ilgisi arttı. Ancak, tarımsal işletmelerin ilgisi ve ekonomik refah bölge insanın yeni yapıları ile sanayi işletmelerini verimli topraklara yapmasına yol açtı” dedi.

Ovada sulamanın başladığı 1995’den itibaren yaşanan olumlu tablonun bir süre sonra kaçak yapılaşma ile olumsuz yüzünü de sergilemeye başladığını anlatan Prof. Dr. Çullu, şöyle konuştu:

“Son yıllarda, yapılaşmanın tarım alanlarına kaydığını görüyoruz. Özellikle sulanan Harran Ovası’nın bulunduğu Şanlıurfa-Akçakale arasındaki tarımsal alandaki yapılaşmada büyük artışlar yaşandığını görüyoruz. 5403 sayılı ‘Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’ ile tarımsal alanlarda yapılaşma yasaklanmıştır. Buna rağmen, kaçak yapılaşmanın artarak devam ettiğini ve tarımsal alanların daralmaya başladığını görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda Mardin yolu üzerinde bulunan tarımsal alanlarımız da bu tehlike içerisine girecek. Burada yapılacak tek çözüm yolu tarımsal alanlardaki yapılaşmaya izin verilmemesinden geçiyor. 2000’de yaptığımız bir çalışmada tarımsal alanların yüzde 30’unda yapılaşmaya gidildiğini tespit etmiştik. Bu oran şu anda daha da yüksek durumda. Önümüzdeki dönemlerde önlem alınmazsa Harran Ovası’nda, geçmişte Bursa, Adana, Mersin ve Tarsus’ta ortaya çıkan örnekleri yaşarız. Güzelim tarım topraklarını, bina ve sanayi işletmeleriyle doldurarak verimliliğini kaybedebiliyoruz.”

..
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 17:13:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?