5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kadın Çiftçiler Yarışıyor sonuçlandı

Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bölge Finali Şanlıurfa'da yapıldı. Yarışma sonunda dereceye girenlere para ödülü verildi.

Kırsal alanda kadın elemanın en fazla katıldığı iş sahası olan tarım ile ilgili olarak "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" bölge finali çekişmeli geçti. Tarlada, ahırda, ekinde, biçime, yetiştirmede, pazarlamaya kadar tarımın her döneminde rol alan kadınlar, aldıkları bilgi birikimlerini yarışmada gösterdi.

Yetkililer, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hazırladığı proje kapsamında 2004 yılında başlatılan ve bu yıl 6.'sı düzenlenerek gelenekselleştirilen "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" bilgi yarışması kadın çiftçiler duygularını geliştirmek, birbiriyle kaynaşmalarını sağlamak ve girişimcilik ruhunu aşılamak amacıyla yapıldığını bildirdi. Yarışmaya Doğu ve Güneydoğu illerinden Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak ve Şanlıurfa katıldı. Her ilden iki yarışmacı kendi ilini temsil etti.

Yarışma sonucunda Muş birinci, Batman ikinci ve Van üçüncü oldu.
Birinci olan gruptan her bir yarışmacıya bin 500 TL ve çamaşır makinesi, ikinci olan gruptan her bir yarışmacıya bin TL ve elektrikli süpürge, üçüncü olan gruptan her bir yarışmacıya 750 TL ödül çek olarak verildi.

Şanlıurfa'da yapılan Bölge Finalinden sonra birinci olan grup; Muş ilinde yapılacak "Kadın Çiftçiler Yarışıyor Türkiye Finali"ne katılmaya hak kazandı.

Bu arada, törene katılan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Ferhat Şelli, dereceye giren yarışmacıları tebrik ederek, "Şanlıurfa bugün iki organizasyona ev sahipliği yapıyor. Birincisi şimdi burada 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' programı, diğeri de öğleden sonra Başbakan yardımcımız Nazım Ekran başkanlığında, GAP Yüksek Kurulu Şanlıurfa'da toplanıyor. Buda bölgemiz adına Şanlıurfa'mız adına çok önemli bir toplantı olacaktır. Bugün 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' programına 10 ilimiz, 9 bölgeden katılıyor. Biz ülkemizin tarım potansiyelini göre 9 bölgeye ayırdık. Şuanda her bölgede bölge finalleri yapılıyor ve daha sonrada Muş'ta Türkiye finali yapılacak. Kırsal alanda kadın dediğimiz zaman kırsal alanda 9 milyon kadınımız kırsal alanda yaşıyor. Tarım sektörü içerisinde istihdamı oranı ise yüzde 44 civarındadır. Biz Tarım Bakanlığı olarak, özelikle kırsal alanda yaşayan hep kadınlarımıza, genç çiftçilerimize, çocuklarımıza birçok gelişimcilik ve eğitim programları düzenlemekteyiz. Rakamlara baktığımız zaman sadece üyeleri kadınlardan oluşan 23 tane Türkiye'de kadın kooperatifi bulunmakta biraz önce arkadaşlardan aldığım bilgiye göre maalesef bu 10 ilimizden kadın kooperatifi bulunmamakta. Biz bu 23 kooperatifin tamamını destekledik. Burada bir çağrı yapmak istiyoruz. Burada değerli kadın girişimcilerimizde burada özelikle kooperatif kurdukları takdirde kuracakları kooperatiflere destek vereceğimizi buradan şimdiden kendilerine açık çek vermek istiyorum. Seracılıktan hayvancılığa kadar birçok alanda kooperatif kurdukları halde Tarım Bakanlığı olarak kendilerini destekleyeceğimizi ifade ediyorum. Yine tarım bakanlığı olarak kırsal alanda yaşayan 120 bin kadınımıza çeşitli konularda eğitim çalışmaları yaptık" dedi.

Şelli, yarışmanın Milli Olimpiyat komitesi tarafından kariyer dalında mansiyon ödülüne layık görüldüğünü kaydederek, "Geçtiğimiz yılda Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' organizasyonumuz ödüle layık görüldü. Bugün iki organizasyonuna ev sahipliği yaptığımızı söylemiştim. Tabi ki ülkemizin haklı gururu, bu ülkenin milli sermayesi, milli alın teri ve milli dertlenmesiyle gelen GAP projesinin, GAP eylem planı geçen yıl Mayıs ayında Sayın Başbakanımız tarafından açıklandı. Bugün özelikle GAP Eylem Planı değerlendirme toplantısı yapılacak hem de bundan dolayı faaliyetler, projeler ele alınacak. Bizde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı olarak 2008-2012 GAP Eylem Planında bölgenin gerçeklerini, burada bulunan Sivil Toplum kuruluşlarımızın da, değerli katılımcıların önerilerini de dikkate alarak GAP Eylem Planında Tarım Bakanlığının da sorumlu olarak bir çok projeyi yürütmekteyiz.Geçmişte GAP paketleri açıklandı. Ama Urfa eylem planı paketi diğer paketlerden önemli farklılıkları var.

Bunlardan birincisi bütün yapılacak faaliyetler ne zaman, kim tarafından, nasıl ve bütçesine kadar kamuoyuna sunulacak. Dolayısıyla bu Eylem Planı 2012 yılının sonunda özelikle 1 milyon hektarın sulanmasını öngörüyor. Oluşturacağı istihdam ve kalkınmayla da bölgemizin gerçekten bulunduğu coğrafyayla bir cazibe merkezi olması adına önemli projeler içermektedir. Biz tarım bakanlığı olarak 2009 yılında GAP Eylem Planı Çerçevesinde yaklaşık 350 milyon TL'lik bir payda pay aldık. Yani başka bir ifadeyle 350
trilyonluk bir bütçemiz olacaktır. Tarım bakanlığı olarak hem bölgemiz adına, hem Şanlıurfa'mız adına faaliyetlerimiz, projelerimiz var" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 19:57:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?