5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

'Kadın çiftçiler yarışıyor'

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen bilgi yarışmasında kadın çiftçiler yarıştı. Yarışma sonunda Yaslıca Köyünden birinci, Yaylak Köyü ikinci, Tülmen Köyü ise üçüncü oldu. 

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü tarafından her yıl geleneksel olarak yapılan yarışmanın 6’ncısı Atçılık Çiftliği'nde yapıldı. Yaslıca, Yaylak, Ortayol, Kısas ve Küçük Tülmen köylerinin katıldığı yarışmanın juri üyeliğini ise Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Osman Çevik, Bitki Koruma Şube Müdürü Fuat Taylan ile İdari İşler Mali Şube müdürü Nuri Pakır yaptı. Yarışmaya 15 soru ile başlandı. 15 sorudan 14'ünü doğru bilen Yaslıca Köyü birinci oldu. İkincilik ortaya çıkmadığı için bu kez yedek sorulara geçildi. Yedek sorularda da Yaylak Köyü ikinci oldu. Üçüncünün belirlenmesi için ise altın sorulara geçildi. Altın sorular sonunda Tümlen Köyü üçüncülüğü kazandı. 

Bilgi yarışmasında konuşan Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, "Şanlıurfa'da tarım ilidir. Şanlıurfa'da tarımla küçük, orta ve büyük ölçekli yapılmaktadır. Önümüzdeki yıllarda bunların bir araya getirilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Birleşmeler olması halinde ortaya büyük işletmeler çıkar. Kadınların verimli olmadığı demek yanlış olur. Kadınlar aileleri çeviren kişilerdir. Bu nedenle bütün yarışmacı bayanlara başarılar diliyorum" dedi. 

Şanlıurfa Tarım İl müdürü Mehmet Altun ise, sanayi ve teknolojide yaşanan gelişmelere karşın, Türkiye'nin bir tarım ülkesi olma özelliğini sürdürdüğünü belirterek, "Tarım, ülkemiz için nasıl önemli ve vazgeçilmez bir sektör ise, kadınlarımız da bu sektörü omuzlayan vazgeçilmez unsurlardır. Gerek dünyada, gerekse ülkemizde tarımsal üretim ve beslenmede en büyük rolü kadınlar oynamaktadır. Ülkemizde büyük çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan aile tarımında erkeğin en büyük destekçisi kadındır. Dünya tarım iş gücünün yüzde 40'nı kadınlar oluşturmaktadır. Türkiye'de ise bu oran yüzde 47,5'i bulmaktadır. Ülke genelinde işgücüne katılanların da yüzde 66.3'nü kadın çiftçiler oluşturmaktadır. Kırsal alanda istihdam edilen erkeklerin yüzde 66.6'sı kadınların ise yüzde 94.2'si tarımda yer almaktadır. Yani kırsal alanda kadınların tamamı tarımda istihdam eder" diye konuştu. 

Yarışmada birinci olan Yaslıca Köyü'nden yarışmaya katılan Ayfer Yaşar ile Gülay Yaşar'a yarım Cumhuriyet altını, 1 çuval gübre, 2 kilo yaprak gübresi ile 2 adet çiçek; ikinci olan Yaylak Köyü'nden Emine Göçer ile Rümeyra Dursun'a çeyrek altın, 1 çuval gübre, 2 kilo yaprak gübresi ile 2 adet çiçek; üçüncü olan Tümlen Köyü'nden yarışan Ayşe Canbek ile Neriman Canbek'e ilaçlamada kullanılan sırt pompası, 1 çuval gübre, 2 kilo şaprak gübre ve 2 adet çiçek hediye edildi. Birinci gelen yarışmacıya hediyelerini Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan verdi. 

Yarışmada birinci olan Yaslıca Köyü, Şanlıurfa'yı Gaziantep'te yapılacak il elemelerinde temsil edeceği öğrenildi.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2007 Çarşamba 17:54:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?