5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kadın haklarını koruyan sözleşme

Viranşehir Belediyesi ile DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi yapıldı. 65 maddeden oluşan sözleşmede, iş güvencesi ve ekonomik maddelerin yanında sosyal ve kültürel hakların korunduğu maddeler de yer alıyor. Sözleşmede eşine şiddet uygulayan erkek işçinin maaşının yüzde 50'si kesilerek, şiddet gören kadına verilecek. 

Viranşehir Belediyesi ile Genel-İş Sendikası arasında bugün Viranşehir Belediyesi toplantı salonunda toplu iş sözleşmesi yapıldı. Toplantıya Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, Genel-İş Şanlıurfa Şube başkanı Sadık Demir, Güneydoğu Anadolu DİSK-Genel İş Sendikası bölge sekreteri Ahmet Özgezer, işçi temsilcisi Ömer Yalçın ve komisyon üyesi Kadri Özkan katıldı. 

Anlaşmanın imzalanmasından önce bir açıklama yapan Belediye Başkanı Emrullah Cin, Türkiye enflasyonun çok üzerinde bir zam yaptıklarını belirterek, "Genel-İş Sendikası ile anlaşmamız üzerine işçi maaşlarına net 85 YTL bir zam yapılmıştır. Bunun dışında bazı kültürel ve sosyal haklar getiren maddeler koyduk. Bu maddelerden bazıları eğitime destek için, üniversite yaşına gelmiş ve üniversiteye giden kız çocukları için ayda 175 YTL ve erkek öğrenciler için 125 YTL net yardım alacak. Şayet kız çocuğu okuma yaşına gelmiş ve okula gönderilmiyorsa bu yardım erkek çocuğuna da yapılmayacak. İlk öğretim öğrencileri için 100 YTL verilecek ve üniversiteliler ve kız çocuklarını okula göndermeyenler, yine bu yardımdan yaralanmayacak" dedi. 

Belediye Başkanı Emrullah Cin, kültürel etkinliklerin önemine de değinerek, "Biz bu hakların yanında kültürel hakları da işçilerimize tanıdık. Kurumumuz emekçilerine yılda 4 defa ücretsiz olarak kültürel etkinlikler yapılacak" diye konuştu. 

Aile içi şiddete değinen Başkan Cin, bu sözleşmede kadın haklarını da koruyacak maddelerin olduğunu söyledi. Başkan Cin, "Bölgemizde dönem dönem gündeme gelen aile içi şiddeti önlemeye yönelik bir madde de bulunuyor. Eğer işçi eşine şiddet uygularsa ve eşi bunu ispatlarsa, işçinin maaşından yüzde 50 kesim yapılarak eşine verilecek" şeklinde konuştu. 

Genel-İş Sendikası Şanlıurfa Şube Başkanı Sadık Demir, sendika olarak işçilerin haklarını olabildiğince korumaya çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: 

"Görüşmelerimiz hiç tıkanmadan sonuçlandı. Bizim bir şansımızda başkanımızın bir eğitim emekçisi kökenli olması, bu yüzden görüşmeler tıkanmadan sonuçlandı. Sayın Başkanın üniversite yardımı, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun verdiği krediden daha çok iyi bir yardım. Aslında Sayın Başkanım bize bu fikirleri verdi. Biz de kabul ettik."
İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2007 Salı 15:55:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gül aksu IP: 81.215.144.xxx Tarih : 18.02.2007 09:07:49
sayın belediye başkanımız zaten viranşehir için öyle hızlı adımlar attıki çok değişti ben aslen çanakkaleliyim ama bir dönem orda calıştığım için genelde ordaki kardeşlerimi tanıyorum ve viranşehir için yapılan her türlü güzel gelişmeler içinde büyük mutluluk duyuyorum yöre itibarıyla misafirperlikleri candan olmalı insanlara vede dostluklara verdikleri önem dolayısıyla benim için viranşehir cok daha farklı çok daha iyi haerrlerini buradan takip etmek dileği ile belediye başkanımıza teşekkür ederim