7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Kadınların su çilesi

Ş.Urfalı kadınlarŞanlıurfa'ya 35 kilometre mesafede bulunan Koloca Mezrası'nda yaşayan kadınlar, yaşadıkları su çilesine son verilmesini istedi. Her gün sırtlarında kovalarla veya eşeklerle su taşımaktan bıktıklarını bildiren kadınlar, valiliğin kendilerine yardımcı olmasını istedi. 

10 ilçesi, bin 80 köyü, bin 624 mezrası bulunan Şanlıurfa'da 809 yerleşim biriminde su sorunu yaşanıyor. Sarnıçlardan, derelerden su ihtiyaçlarını karşılayan yerleşim yerlerinden biri olan Koloca Mezrası, kendi imkanlarıyla açtırdıkları kuyudan evlerine su çekilmesini bekliyor. 

Yaklaşık 15 yıl önce Tepedipi köyünden ayrılarak Koloca Mezrası'nı kuran Erçal ailesi su problemini çözmek için yaptığı girişimler sonuçsuz kalınca kendileri harekete geçti. Mezra yakınlarında açtırdıkları 2 kuyuda su bulamayan köylüler, üçüncü girişimlerinde başarılı oldu. Mezra halkı, şimdi 200 metre derinlikten çıkarılan suyun evlerine getirilmesi için valilik ve özel idarenin desteğini bekliyor. 

10 haneli bulunan ve yaklaşık 60 nüfuslu mezrada kadınlar, sarnıçtan çektikleri suyu önce susuz kalan hayvanlara veriyor, daha sonra evlerine su taşıyor. Her gün mezra yakınındaki sarnıçtan su çekerek ihtiyaçlarını karşıladıklarını anlatan Melike ve Fatma Erçal, "Biz de artık evimizden su akmasını istiyoruz" dedi. Sırtlarında taşıdıkları kova veya eşeklerle evlerine her gün su taşıyan kadınlar, "Yaz kış demeden biz her gün bu sıkıntıyı yaşıyoruz. İçme suyunu komşu köylerden temin ederken, evlerdeki temizlik ve diğer ihtiyaçlarımızı sarnıçtan çektiğimiz suyla gideriyoruz. Ancak bulanık çamur gibi suyla yapılan temizlik hiç sağlıklı olmuyor. Köydeki erkeklerin açtığı kuyuda bulunan suyun evlere getirilmesi konusunda yetkililerden yardım bekliyoruz" diye konuştu. 

Mezra sakinlerinden Yasin ve Salih Erçal, mezranın yakınlarında bulunan kuyu suyunun evlere getirilmesi için çok fazla bir masraf gerekmediğini ifade ederek, Valilik ve Özel İdare Müdürlüğü'nün katkılarıyla içme suyu şebekesinin kurulabileceğini kaydetti.
.
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2006 Pazartesi 16:13:11
Güncelleme :19 Haziran 2006 Pazartesi 16:22:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?