5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kahvaltıda patlıcan ve isot keyfi

Şanlıurfalılar sabah kahvaltısında fırında közlenmiş patlıcan ve isot ile kahvaltı yapıyor.

Şanlıurfa'da hemen hemen her köşe başında bulunan fırınlar müşterilerine sabah kahvaltısında ekmek satmaktan çok közlenmiş patlıcan ve isot siparişi alıyor. Bu fırınlar yaptıkları çok çeşitli hizmetler nedeni ile halkın bir anlamda da sanki mutfakları konumuna geldi.

Mahalle fırınları o semtin bütün evlerine sabahleyin ekmekle birlikte közlenmiş patlıcan ve isot servisi yapıyorlar. İsteyen müşterilerine aylık borca ekmek veren fırınlar, ekmek satmaktan çok pişirme hizmeti veriyor. Biber (isot), patlıcan, tava, tepsi, çömlek pişiren fırınların en çok hummalı çalışması sabah saatlerinde başlıyor. Müşterilerinin sabah kahvaltısında yemek için getirdikleri patlıcanları ve isotları fırında közleyen fırıncılar, daha sonra bunları evlere servis yapıyor.

Şanlıurfalıların bu kültürü halk arasında Halil İbrahim bereketi diye yorumlanıyor.
Şanlıurfalılar ise sabah kahvaltısında közlenmiş patlıcan ve isot yediklerini belirterek, "Her yörenin kendine özgü bir geleneği vardır. Bizde de sabah kahvaltısında patlıcan ve isot yenir. Viranşehir ilçesinde etli pilav, Birecik ilçesinde haşlanmış nohut yenirken, Şanlıurfa'da da közlenmiş patlıcan ve isot tercih edilir" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2008 Salı 11:05:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?