5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kapaklı'dan 10 Ocak eleştirisi

GAP Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Kapaklı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı nedeniyle bir açıklama yaptı. Kapaklı, "Çalışan Gazetecilerin özgürce görev yapamadığı bu günleri, bayram olarak kutlamayı içimize sindiremiyoruz" dedi.

GAP Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kapaklı, çalışan gazetecilerin ciddi sorun ve sıkıntılarının olduğuna dikkat çekti.

Bu nedenle 10 Ocak'ı bayram olarak kutlamayı içlerine sindiremediklerini belirten Başkan Kapaklı, "1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazetelerini yayımlamama kararı aldı. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla sendika binası önünde toplanarak Vilayet'e kadar bir yürüyüş yaptılar" diye konuştu.

Gazetecilerin, patronların boykot kararı karşısında ise, sendika öncülüğünde 'Basın' adıyla kendi gazetelerini 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladıklarına işaret eden Kapaklı, bu tarihten itibaren de 10 Ocak'ın "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlanmaya başlandığını kaydetti. Kapaklı, 12 Mart 1971 Muhtırasıyla basın özgürlüğünün de büyük darbe alması sonucu, 10 Ocak'ın bayram olmaktan çıkartılıp Çalışan Gazeteciler Günü olarak anılmaya başlandığını belirtti.

10 Ocak'ın aynı zamanda Yerel Gazeteler Günü olduğunu da belirten GAP Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Kapaklı; "Heyeti Temsiliye Reisi sıfatıyla Ankara'ya gelen Mustafa Kemal Atatürk, heyeti temsiliyenin aldığı kararları halka duyurmak amacıyla başyazısını yazdığı ve ismini bizzat koyduğu Hakimiyet-i Milliye gazetesini 10 Ocak 1920 yılında yayınlamıştır. İşgal ve kurtuluş savaşı
döneminde aralıksız yayınını sürdüren Hakimiyet-i Milliye gazetesi bir anlamda Anadolu basınının öncüsü sayılmaktadır. Bu nedenle 10 Ocak yerel gazeteleri için büyük önem taşımaktadır. Ne var ki, son yıllarda basın kanunlarında yapılan değişiklikler ve yerel yönetimlerde gazetecilerin görevlerini özgürce yapma imkanının elinden alınmasına yönelik sistemli baskılar 10 Ocak'ı bir bayram duygusuyla kutlamamızı engellemektedir. Buna rağmen tüm gazete çalışanlarının ve gazete sahiplerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü ve yerel gazetelerin doğuş gününü yürekten kutluyor, gelecek 10 Ocakları bir bayram coşkusu ile kutlamayı temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2009 Cumartesi 10:40:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?