5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Karaali sebzesi pazarlarda

Şanlıurfa'ya bağlı Karaali Beldesi'nde yetiştirilen sebzeler Türkiye'de pazardaki yerini aldı.

Jeotermal sistemle yetiştirilen sebzelerin büyük bölümü yurt dışına gönderilerek dünya pazarlarında yerini aldığı belirtildi.

Şanlıurfa'da çiftçilere alternatif kazanç sağlanması maksadıyla son yıllarda uygulanmaya başlanılan seracılık projesinin geliştiği kaydedildi.

Önceki yıllarda yalnızca deneme amacıyla gerçekleştirilen proje, 2000 yılında 70 hektar alanda, bu yıl ise yüzde 70'lık artışla yaklaşık 200 hektar alanda uygulanıyor. Sera üretimi için en uygun bölgenin Akdeniz'den sonra Şanlıurfa olduğu kaydedildi.

Özellikle Karaali Kaplıcaları'nda özel sektörün girişimleriyle gerçekleştirilen seracılığın Türkiye sınırlarını aştığını belirten yetkililer, "Son yıllarda Şanlıurfa'da bu amaçla özel kuruluşlar faaliyet gösteriyor. Proje amacına ulaştı ve artık yurt dışına GAP'ta yetiştirilen sebzeleri ihraç ediyoruz. Üretilen sebzeler hem Türkiye hem de dünya pazarındaki yerini alıyor. Amacımız, tarım arazisi kısıtlı olan çiftçilerin daha az araziden kısa sürede daha fazla verim almalarını sağlamaktır" diye konuştular.
Karaali kaplıcalarının bulunduğu bölgede jeotermal sistemle çalışan seralarda patlıcan, biber, domates gibi ürünler yetiştiriliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 10:02:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?