5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kardeşlere kaymakam sahip çıktı

Viranşehir ilçesinde 9 yıldır yatağa mahkum yaşayan kardeşlere Viranşehir Kaymakamı Ogün Bahadır sahip çıktı.

Viranşehir ilçesine bağlı Demirci Köyü Başpınar mezrasında oturan Özmaksan ailesine Viranşehir Kaymakamı Bahadır yardım eli uzattı.

Özmaksan ailesinin biri 26, diğeri 37 yaşında olan iki kızları da, halk arasında kas erimesi olarak bilinen Miyopati hastalığı nedeniyle yatağa mahkum oldu. Ailenin maddi durumlarının olmaması ve ilçeye uzak yerde ikamet etmeleri sebebi ile ilk zamanlar müdahale edilmeyen hastalık gün geçtikçe daha da ilerleyerek yaklaşık 9 yıl önce iki kardeşi yatağa mahkum etti. 9 yıl içerisinde birkaç kez tedaviye giden kardeşlerin durumlarında hiçbir ilerleme olmadı.

Viranşehir ilçesine 45 kilometre uzaklıkta dağ köyünde yaşayan aile maddi imkansızlıklar sebebi ile 5 yıldır kızlarını doktor kontrolüne de götüremedi. Bu süre zarfı içerisinde hastalıkları aşırı düzeyde ilerleyen kardeşler, çay bardağını dahi kaldıramaz hale geldiler. Kardeşlerden Aysel Özmaskan durumunu anlatırken gözyaşlarını tutamadı.

Her iki kardeşin yatağa mahkum yaşadığını öğrenen Viranşehir Kaymakamı Ogün Bahadır, ailenin durumunu yerinde görmek için sağlık Grup Başkanı Mehmet Tanırcan ve Ortopedi Doktoru Cemil Coşkun'u da yanına alarak köye gitti. Ailenin yaşadığı sadece 1 odadan oluşan eve giden kaymakam Bahadır, evin büyüğü olan Mustafa Özmaskan'dan bilgi aldı. Durumlarını anlatan Özmaskan, "Kardeşlerim 9 yıldır yatağa mahkum yaşıyor. Her gün gözlerimizin önünde biraz daha eriyorlar. Onların ihtiyaçları ile uğraşıyordum. Ama ben de aynı hastalığa yakalandım. Şimdi onların ihtiyaçlarını nasıl göreceğiz bilmiyorum" dedi.

Doktor tarafından evde tedavi edilen hastaların daha uygun bir ortamda yaşamaları ve sürekli olarak fizik tedavi görmeleri gerektiği belirtildi. Doktor tedavisinin ardından Kaymakam Bahadır, ailenin hem fizik tedavi olabilmeleri hem de nezih bir ortamda yaşayabilmeleri için aileye ilçede ev sözü verdi. Bahadır; "Ailenin durumu ortada. Bir taraftan hastalıkla mücadele ederlerken diğer yandan da bulundukları ortamın zorlukları ile mücadele ediyorlar. Bu durumda onların hastalığa karşı direnci kırılır. Bu sebeple aileyi ilçe merkezinde alacağımız güzel bir eve yerleştireceğiz" dedi.

Dokuz yıldır aynı yatakta ölü gibi yaşadığını belirten Aysel Özmaskan, "Hastalığım o kadar ilerledi ki artık kıpırdayacak durumum kalmadı. Bize annem ve yengem bakıyor. Artık onlar da bizim yüzümüzden sıkıntı çeker oldular.

Hastalıktan kurtulup yürümek istiyorum. 2 yıl önce zehir içerek intihara da kalkıştım. Artık dayanacak gücünün kalmadı. Zehir içerek yaşamıma son vermek istedim. Ama ölmedim" diye konuştu.

Öte yandan ablalarının durumuna üzülerek psikolojik sorunlar yaşayan ve çevre ile bağlantısını kesen evin küçük kızının ise Diyarbakır veya Adana Ruh ve sinir hastalıları hastanesinde tedavi edileceği müjdesini veren Bahadır, hasta kardeşlerin ikisinin de eski haline döneceklerini söyledi.

Aileye gıda yardımında da bulunan Bahadır, 500 YTL değerinde de çek verdi. Şimdilik ihtiyaçları için bu kadar verdiğini kaydeden Bahadır, imkanlar nispetinde yardımda bulunacaklarını söyledi. Bahadır, kardeşlerin iyileşmesi için her yolu deneyeceklerini belirterek, gerekenin en kısa zamanda yapılacağını ifade etti.

Kaymakam Bahadır'a teşekkür eden anne Farika Özmaskan ise gözyaşlarını tutamadı.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2008 Cumartesi 14:15:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?