7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Kayıt dışı atlara yasak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 2005’te yürürlüğe soktuğu bir yasa nedeniyle Şanlıurfa’da yarış atlarının yüzde 60’ı yarışlardan çekilmek zorunda kaldı.

Yasaya göre, 1982’ye kadar kayıt altına alınmayan ve menşei belli olmayan atlar yarışlara katılamıyor.

Şanlıurfa, Türkiye’de koşan safkan Arap atlarının büyük bölümünün bulunduğu bir kent. Ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın girişimleri ile 2005 yılında yürürlüğe konan bir yasa kentte tartışma başlattı. Yasaya göre 1982 yılına kadar kayıt altına alınmayan ve menşei belli olmayan atlar yarışlara katılamayacak. Böyle olunca da Şanlıurfa’da atların yaklaşık yüzde 60’ı yarışlardan çekilmek zorunda kaldı. Yaklaşık iki bin at kısıtlandı.

Şanlıurfa Yarş Atı Sahipleri ve Yetiştiricileri Dernek Başkanı Mehmet Nabi Aksoy, zararlarının büyük olduğunu belirterek, “Mayıs 2005 tarihinde kabul edilen yasa, Şanlıurfa’daki yarış atı sahiplerine trilyonlarca zarar vermiş, safkan Arap atı yetiştiricilerine darbe vurulmuştu” dedi.

Şanlıurfalı at yetiştiricilerinden bazıları da bu nedenle atlarını satmaya başladı. Topladıkları imzalarla valiliğe başvuracaklarını söyleyen at sahipleri, bu kararın bir an önce düzeltilmesini istediler.

.
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2006 Salı 14:18:22
Güncelleme :2 Mart 2006 Perşembe 18:32:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?