5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kazancı Bedih anılacak

Şanlıurfa'da, sıra gecelerinin piri olarak bilinen Kazancı Bedih lakaplı Bedih Yoluk, ölümünün 4. yıldönümünde anılacak.

Her yıl Şanlıurfa Belediyesi tarafından hazırlanan anma töreni etkinlikleri 17-20 Ocak 2007 tarihleri arasında yapılıyor. Geçen yıl "Ustaların anısına", "Dünden bugüne Gazelhanlar" başlığı altında yapılan etkinlikle anılan Kazancı Bedih için bu yıl da anma töreni düzenleneceği öğrenildi. Kazancı Bedih'in ölümünün anısına Kültür Bakanlığı Devlet Türk Halk Müziği Korosu tarafından bir konser verilecek.

Gazelhan Kazancı Bedih, 19 Ocak 2004 tarihinde eşi Fatma Yoluk ile birlikte Bıçakçı Mahallesi'ndeki evinde uyudukları sırada katalitik sobadan sızan gazdan zehirlenerek hayatını kaybetmişti. Gazelleri değişik makamlarda ve kendi geliştirdiği üslupla seslendirebilen ender sanatçılardan biri olan Kazancı Bedih, ud ve tambur çalmasını biliyordu.

Yaklaşık 2 bin civarında esere imza attığı söylenen Kazancı Bedih'in, başta İbrahim Tatlıses olmak üzere Mahmut Tuncer, Selahattin Alpay ve Mahsun Kırmızıgül gibi birçok sanatçıya eserler verdiği belirtiliyor. Yönetmenliğini Yavuz Turgul'un yaptığı "Eşkıya" filminde Şener Şen ile birlikte rol alan Gazelhan Bedih Yoluk, "İkinci Bahar" isimli bir dizide de oynamıştı.

iha
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2007 Cumartesi 13:42:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?